Dostupni linkovi

Propao pokušaj Brisela za sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova


Sedište evropskih institucija u Briselu
Sedište evropskih institucija u Briselu

Glavni pregovarači Srbije i Kosova se nisu sastali u utorak, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Od ovog susreta je zavisilo da li će evropski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata tokom leta.

Pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bisljmi (Besnik Bislimi) su se u niz navrata 22. februara sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima on nije uspeo da okupi dve strane za zajedničkim stolom. Nekoliki puta se u utorak najavljivao zajednički susret ali su se pregovarači vraćali u sedište EU isključivo zbog konsultacija sa evropskom stranom.

Ovo nije prvi put da se Petar Petković I Besnik Bisljimi nalaze u Briselu zbog dijaloga ali da ne održe sastanak. Poslednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Nakon toga su održana još dva susreta u okviru dijaloga, tokom kojih su se obojica odvojeno sastali sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali nije došlo do zajedničkog susreta.

Petar Petković je u utorak kasno uveče, nakon završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srpska delegacija provela 10 sati u zgradi EU.

On je za srpske medije potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je, kako je naveo, predstavnik Kosova Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

Bisljimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji.

XS
SM
MD
LG