Dostupni linkovi

Zajednički susret Lajčak-Petković-Bisljimi ovog popodneva


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog

Kasnije u utorak popodne, 22. februara, očekuje se takozavni trilateralni susret u okviru dijaloga između Srbije i Kosova na nivou glavnih pregovarača, saznaje se iz evropskih izvora. Na ovom sastansku će učestvovati specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak kao i dvojica glavnih pregovarača.

Petar Petković, glavni pregovarač Srbije I Besnik Bislimi (Bisljmi), njegov kosvski kolega, poslednji put su se sastali zajedno 8 septembra prošle godine.

Nakon toga su održana još dva susreta u okviru dijaloga gde su obojica održali odvojene susrete sa specijlanim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, ali nije došlo do zajedničkog susreta.

Glavni pregovarači Prištine i Beograda su održali odvojene susrete sa Miroslavom Lajčakom, nakon kojih se zaključilo da postoji, kako se kaže, osnova za organizovanje zajedničkog susreta.

Kako se saznaje, među temama biće registarske tablice, pitanje nestalih i energetika, a srpska delegacija je najavila da će pokrenuti pitanje Zajednice Stpskih Opština (ZSO) i pravo glasa srpskih građana Koosva na predstojećim izborima u Srbiji, raspisanim za 3. april.

Kosovke vlasti su odbile da dozvole glasanje srpskih građana za ustavni referendum u Srbiji koji je bio održan 16. januara.

Zvaničnici EU potvrđuju da je ovaj susret pregovarača organizovan kako bi se analiziralo koliko je moguće da se sazove skup na najvišem političkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija (Aljbin).

Oni su se prošle godine sastali dva puta, u junu i julu, a susreti nisu polučili konkretne rezultate.

Od atmosfere koja će vladati na susretu glavnih pregovarača zavisiće i održavanje nove runde dijaloga između predsednika Srbije i premijera Kosova.

XS
SM
MD
LG