Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ima li mesta za Albance sa juga Srbije u briselskom dijalogu?


"Pitanje Albanaca iz Preševske doline će se morati naći za pregovaračkim stolom u Briselu", ocenjuje Jeta Krasnići.

Srbija treba da učini mnogo više kako bi bili ispunjeni legitimni zahtevi Albanaca iz Preševske doline, poručuju iz Predsedništva Kosova i dodaju kako nije isključena mogućnost da se pitanje Albanaca u tom kraju Srbije uključi i u briselski dijalog.

To su putem deklaracije usvojene prošle nedelje zatražili od Beograda, Prištine i Brisela predstavnici Albanaca iz tri opštine na jugu Srbije, koji žele da se rešavanje statusa albanske nacionalne manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđe uvrsti u konačni dokument briselskog dogovora.

Šef kabineta predsednika Kosova Bekim Čolaku izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su institucije Republike Kosovo neprestano tražile od srpskih vlasti da poštuju prava Albanaca koji žive u Preševskoj dolini u skladu sa najvišim evropskim standardima. Srbija, ističe Čolaku, mora da učini mnogo više kako bi se ispunili njihovi legitimni zahtevi, te dodaje da će nstitucije Kosova i dalje podržavati i štititi interese Albanaca u Srbiji, u svim demokratskim oblicima.

"Ovo, naravno, ne isključuje mogućnost rasprave o ovom pitanju na različitim međunarodnim nivoima, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Kosovo primenjuje najviše standarde i predstavlja najbolji primer, koji Srbija treba da usvoji, za poštivanje prava zajednica", izjavio je Čolaku.

Predsednik Bujanovca Šaip Kamberi tvrdi da se tamošnje albansko stanovništvo suočava sa brojnim problemima i teškim kršenjima ljudskih prava.

"Ne može se postići dugoročni mir i stabilnost na Balkanu sve dok postoje izvori kriza, kao što su ovi u Preševskoj dolini. Ne mogu postojati dobrosusedski odnosi Srbije i Kosova, čak i ukoliko se postigne jedan sporazum, sve dok se prava Albanaca ovde i dalje ugrožavaju", kazao je Kamberi u izjavi za RSE.

Šaip Kamberi je od predsednika i premijera Kosova, te kosovske Skupštine zatražio da se više angažuju na ispunjenju zahteva Albanaca u tim opštinama, dodajući da se - dok Kosovo pruža maksimalne mogućnosti kosovskim Srbima - Albancima u Srbiji uskraćuju elementarna prava.

Kamberi: Rešiti izvor kriza
Kamberi: Rešiti izvor kriza

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta, koja prati proces dijaloga Kosova i Srbije, kaže da se pitanje Albanaca iz Preševske doline svakako mora naći za pregovaračkim stolom u Briselu, s obzirom da sam dijalog Kosova i Srbije teži poboljšanju života građana.

"Evropska unija (EU) treba da traži od Srbije da poštuje prava albanske zajednice u Srbiji, uslovljavajući tako put Srbije u EU i otvaranje novih poglavlja koja se tiču njihovih ljudskih, političkih i ekonomskih prava. Kosovski lideri su neprestano govorili da će biti reciprociteta sa srpskom stranom. Isto to traže i albanski građani u Preševskoj dolini", kazala je Jeta Krasnići.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komentarišući deklaraciju Albanaca, je upozorio albanske predstavnice u tom delu Srbije "da se ne igraju", rekavši da "svako strpljenje ima granice".

Albanci sa juga Srbije upravo su Dačiću 2013. kao premijeru uputili plan od sedam tačaka u kojem su pobrojani problemi te nacionalne zajednice. Plan se odnosi i na zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak tri opštine, službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, kao i na decentralizaciju pravosuđa.

Primera radi, Albanci u Preševskoj dolini i dalje imaju problema u obrazovnom procesu - sa snabdevanjem školskim udžbenicima sa Kosova, te nostrifikacijom diploma koje su stečene na Kosovu, iako je o tome postignut dogovor u Briselu.

Pored toga, u Preševu je ugašen Osnovni sud, Bujanovac nema tužilaštvo..

Predsednici Kosova i Srbije dijalog u Briselu nastavljaju u sredu (18. juli). Kako je prethodno izjavio predsednik Kosova, dijalog je sada ušao u konačnu fazu na kraju koje se očekuje postizanje konačnog sporazuma koji će dovesti i do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

U Brisel, pored predsednika, putuju u premijer Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji, te zamenici premijera Behdžeta Pacolija - Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Kako je saopšteno iz Ureda premijera, oni će se sastati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kojoj će preneti i zahteve da se u dijalog uključi i opozicija, odnosno da se formira sveobuhvatna ekipa za ovu fazu dijaloga.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG