Dostupni linkovi

Borrell kaže da će se nastaviti pritisci na Srbiju i Kosovo u dijalogu


Šef za vanjsku politiku Evropske unije Josep Borrell u Briselu, Belgija, 5. marta 2024.
Šef za vanjsku politiku Evropske unije Josep Borrell u Briselu, Belgija, 5. marta 2024.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) je izrazio žaljenje zbog nedovoljne primene dogovora koji su lideri Srbije i Kosova postigli u Ohridu.

"Veoma mi je žao što ovaj sporazum koji je bio veoma teško postići, nije sproveden. Nastaviće se pritisak na obe strane kako bi se išlo napred. Ali godinu dana kasnije, implementacija nije bila baš ono što sam očekivao", izjavio je evropski šef diplomatije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti su 18. marta 2023. godine u Ohridu postigli dogovor o aneksu primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa oko kojeg su se složili 27. februara iste godine u Briselu.

Oba dokumenta nius potpisana od strane lidera jer je to odbio da učini predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bez obzira na to, EU smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

Dogovor je postignut posredstvom Evropske unije (EU) ali i podrškom Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Pozdravljen je od strane međunarodne zajednice.

Međutim strane nisu učinile dovoljno u pravcu primene svega što je dogovoreno.

Kosovo nije preduzelo ni jedan korak u pravcu primene ključne obaveze koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srbija sa druge strane insistira da neće primeniti one delove sporazuma koji se odnose na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ili one što bi podrazumevale priznanje Kosova od strane Srbije.

U međuvremenu period nakon postizanja sporazuma je obeležen rastućim tenzijama između Kosova i Srbije.

Najnovije tenzije se odnose na uredbu Centralne banke Kosova koja od prvog februara predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje gotovinom, a zabranjuje srpski dinar.

Srpska država dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu nakon što im isplaćuje u dinarima - kroz paralelni sistem - plate, penzije i dodatnu pomoć.

Evropski blok, ali i Sjedinjene Države, kritikovali su odluku o dinaru, navodeći da je donijeta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja koje ona ima na srpsku zajednicu.

EU je najavila da će 19. marta u Briselu, na nivou glavnih pregovarača, Kosovo i Srbija razgovarati o pitanju dinara.

XS
SM
MD
LG