Dostupni linkovi

Srbija blokirala građane Kosova na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, navodi Priština


'Svete se preko nas': Putnici sa Kosova zadržani na granicama Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Vlasti Srbije zaustavile su autobuse s kosovskim registarskim tablicama, na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, "u znak odmazde" zbog podrške Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Ovo su poručile vlasti u Prištini, koje su pozvale građane Kosova da "po svaku cenu" izbegnu prolaz kroz Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova, nego da se radi o "pojačanoj kontroli svih putnika na graničnim prelazima i bezbednosnim proverama".

Ekipi RSE koja je bila na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom 17. aprila popodne nije bilo dozvoljeno snimanje uz izgovor da nemaju dozvolu za to. Na zahtev RSE koji je poslat par sati pre dolaska na prelaz još nije odgovoreno.

Na sprskoj strani granice nije bilo zadržavanja vozila u popodnevnim satima, javila je ekipa RSE.

Ibrahim (Aliu) Aljiu, vlasnik turističke kompanije Rinor Travel, rekao je za Radio Slobodna Evropa(RSE) da je njihov autobus jutros zaustavljen na teritoriji Srbije, nakon što je prešao mađarsku granicu. Autobus je saobraćao na relaciji Švajcarska-Kosovo.

"Prema vozačima, sa kojima sam u kontaktu, (srpske vlasti) su izvele dva putnika i uzele dokumenta", rekao je Aljiu.

Rekao je da za sada nemaju nikakve druge informacije, osim da su im srpske vlasti rekle da treba da čekaju.

"Iznenađujuće je da smo prošli kontrolu, uzeli su samo dokumenta autobusa i dva putnika i to je to", rekao je Aljiu, navodeći da je stanje putnika dobro.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova su ranije tokom dana pozvali kosovske državljane da "po svaku cenu" izbegavaju putovanja kroz Srbiju, dodajući da se vode razgovori "o neophodnim radnjama" i da će građani biti obavešteni o novim detaljima.

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Kosova je u odvojenom saopštenju navelo da su srpske vlasti, nekoliko sati nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zaustavile kosovske autobuse koji su bili u tranzitu kroz Srbiju prema Kosovu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se po ovom pitanju obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj – te institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima. "Očekujemo da će se ova situacija brzo okončati", navodi se.

Prethodno je sekretar Kancelarije Prištine za vezu sa Beogradom Fatmir Hadžoli (Haxholli) saopštio da su srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokirale" najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i putnicima s Kosova.

Prema njegovoj oceni, blokada autobusa na graničnom prelazu Batrovci predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" zvaničnog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u tu organizaciju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na društvenoj mreži X napisao da je zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji "grubo kršenje ljudskih prava".

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. Od jutros je preko 300 naših građana - uključujući decu - pritvoreno na granici, bez hrane i lekova", napisao je Kurti.

Reagovao je i zamenik premijera Kosova, Besnik Bisljimi (Bislimi) uz navode da se na stotine kosovskih državljana, među kojima su žene i deca, više od 13 sati drže se "kao taoci srpske strane na granici sa Hrvatskom".

"Naši građani su na saslušanju, oduzeta su im lična dokumenta i ostali su bez hrane i lekova", napisao je Bisljimi na društvenoj mreži X. On je naveo da je o ovom pitanju obavestio specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navodi i da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je pre dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše Ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja Ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Severnoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije usmerene protiv krijumčarenja robe.

Tada je došlo do sukoba policije Kosova i srpskih demonstranata, što je rezultiralo desetinama povređenih na obe strane, među kojima je bio i Sofronijević.

Sofronijeviću je u međuvremenu određen jednomesečni pritvor a Vučić je rekao da "ne mogu samo Srbi da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili negde nekome".

"Sada svi vi što gazite ustavni poredak Srbije, svi vi koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način – odgovaraćete za to, svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to", rekao je Vučić.

Parlamentarna skupština je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u Savetu Evrope. Pitanje će sada biti upućeno Komitetu ministara koji se sastaje u maju i ima konačnu reč kada je u pitanju prijem neke zemlje u tu organizaciju.

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

XS
SM
MD
LG