Dostupni linkovi

Kurti kaže da je zaustavljanje državljana Kosova u Srbiji grubo kršenje ljudskih prava


Aljbin Kurti, fotografija iz 2023. godine
Aljbin Kurti, fotografija iz 2023. godine

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio u sredu da je zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji "grubo kršenje ljudskih prava".

Vlasti Srbije zaustavile su autobuse s kosovskim registarskim tablicama, na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, "u znak odmazde" zbog podrške Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Ovo su poručile vlasti u Prištini, koje su pozvale građane Kosova da "po svaku cenu" izbegnu prolaz kroz Srbiju.

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. Od jutros je preko 300 naših građana - uključujući decu - pritvoreno na granici, bez hrane i lekova", napisao je Kurti na mreži X.

Ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervala (Gervalla) rekla je u sredu kasno da je "deo" građana Kosova, koje su srpske vlasti tokom dana zadržale na granicama Srbije, pušten.

Ona je na pres-konferenciji u Prištini kazala da "nemamo informacije o tome da li su svi pušteni, ili da li još ima naših građana koji se nalaze u drugim zemljama". "

"Ovu informaciju ćemo vam dati čim sve proverimo", naglasila je ona.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa koji su išli prema Kosovu "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu", naveli su iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova su ranije tokom dana pozvali kosovske državljane da "po svaku cenu" izbegavaju putovanja kroz Srbiju, dodajući da se vode razgovori "o neophodnim radnjama" i da će građani biti obavešteni o novim detaljima.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se po ovom pitanju obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Nemačkoj – te institucijama Evropske unije i drugim međunarodnim organima. "Očekujemo da će se ova situacija brzo okončati", navodi se.

Prethodno je sekretar Kancelarije Prištine za vezu sa Beogradom Fatmir Hadžoli (Haxholli) saopštio da su srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokirale" najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i putnicima s Kosova.

Prema njegovoj oceni, blokada autobusa na graničnom prelazu Batrovci predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" zvaničnog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o podršci Kosovu za članstvo u tu organizaciju.

Reagovao je i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) uz navode da se na stotine kosovskih državljana, među kojima su žene i deca, više od 13 sati drže se "kao taoci srpske strane na granici sa Hrvatskom".

"Naši građani su na saslušanju, oduzeta su im lična dokumenta i ostali su bez hrane i lekova", napisao je Bisljimi na društvenoj mreži X. On je naveo da je o ovom pitanju obavestio specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Parlamentarna skupština je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u Savetu Evrope. Pitanje će sada biti upućeno Komitetu ministara koji se sastaje u maju i ima konačnu reč kada je u pitanju prijem neke zemlje u tu organizaciju.

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

XS
SM
MD
LG