Dostupni linkovi

EU pozvala Srbiju da zaustavi blokade kosovskih autobusa


Granica Srbije sa Mađarskom, ilustrativna fotografija iz 2023. godine
Granica Srbije sa Mađarskom, ilustrativna fotografija iz 2023. godine

Evropska unija (EU) upozorila je da blokada kosovskih autobusa na granici Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvala Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

Kosovske vlasti objavile su 17. aprila da su vlasti Srbije zaustavile autobuse s kosovskim registarskim tablicama na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, "u znak odmazde" nakon što je 16. aprila Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je ubrzo nakon toga objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova, nego da se radi o "pojačanoj kontroli svih putnika na graničnim prelazima i bezbjednosnim provjerama".

Iz EU poručili su da su "svjesni situacije" i da je pomno prate.

"Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru Dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih akcija i da se odmah vrati poštovanju Sporazuma", naveo je portparol EU Peter Stano.

On je naveo kako Brisel "očekuje da će strane u potpunosti implementirati sve svoje obaveze iz dijaloga, koje ostaju važeće i obavezujuće".

"Takođe očekujemo da strane obezbijede okruženje pogodno za održavanje dijaloga i izbjegavaju sve radnje koje bi mogle da ugroze bezbjednost i stabilnost", saopštio je Stano neposredno nakon informacija o blokadi autobusa.

Vlasti Kosova pozvale su građane da zbog ove situacije "po svaku cijenu" izbjegnu prolaz kroz Srbiju. Naveli su da se vode razgovori "o neophodnim radnjama" i da će građani biti obaviješteni o novim detaljima.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se po ovom pitanju obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj – te institucijama EU i drugim međunarodnim organima. "Očekujemo da će se ova situacija brzo okončati", navodi se.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na društvenoj mreži X napisao da je zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji "grubo kršenje ljudskih prava".

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. Od jutros je preko 300 naših građana - uključujući djecu - pritvoreno na granici, bez hrane i lijekova", napisao je Kurti.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navodi i da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je pre dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije protiv krijumčarenja robe.

Tada je došlo do sukoba policije Kosova i srpskih demonstranata, što je rezultiralo desetinama povrijeđenih na obe strane, među kojima je bio i Sofronijević.

Sofronijeviću je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor a Vučić je rekao da "ne mogu samo Srbi da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili negdje nekome".

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savjetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

XS
SM
MD
LG