Dostupni linkovi

Za olimpijsko zlato Kosovo sportiste nagrađuje sa 100.000 evra


Džudistkinja Nora Đakova osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, 26. jula 2021.
Džudistkinja Nora Đakova osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, 26. jula 2021.

Svi sportisti sa Kosova, koji su postigli vrhunske rezultate u različitim sportskim disciplinama, bilo na evropskim i svetskim prvenstvima ili Olimpijskim igrama, dobiće podršku države, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) zvaničnici Ministarstva kulture, omladine i sporta, kao i iz Kosovskog olimpijskog komiteta.

Kosovske džudistkinje Distria Krasnići (Krasniqi) i Nora Đakova (Djakova) osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na osnovu Zakona o sportu, Ministarstvo kulture, je obavezno da ove sportistkinje, ali i njihovog trenera Dritona Kuku, nagradi prema uredbi o državnim nagradama.

Koliko se dobija za zlato?

Iber (Alaj) Aljaj, šef odeljenja za sport u okviru Ministarstva kulture, omladine i sporta, za RSE objašnjava da osvajač zlatne olimpijske medalje dobija nagradu u vrednosti od 100.000 evra, a trener 50.000 evra. Isto tako, oni će dobiti trajnu novčanu podršku posle 45. godine života.

Na osnovu uredbe o državnim nagradama, osim zlatne, nagrađuju se i sportisti koji osvoje druge medalje na evropskim, svetskim prvenstvima ili na Olimpijskim igrama. Tako se za srebrnu medalju dodeljuje  60.000 evra, a za bronzanu 40.000.

“Smatram da je u ovim oblastima Kosovo, čak i sa svojim lošim budžetom, osiguralo da sportisti koji postignu rezultate, budu finansijski podržani i imaju poseban status u društvu Kosova“, navodi Aljaj.

Na osnovu uredbe o državnim nagradama, osim zlatne, nagrađuju se i sportisti koji osvoje druge medalje na evropskim, svetskim prvenstvima ili na Olimpijskim igrama. Tako se za srebrnu medalju dodeljuje 60.000 evra, a za bronzanu 40.000.

Takođe, mladi sportisti koji se takmiče u okviru juniorskih takimičenja, kao što su Evropske igre mladih, dobijaju novčanu nagradu od oko 25 odsto od ukupne nagrade za starije sportiste, u zavisnosti od toga koju su medalju osvojili i kategorije u kojoj su se takmičili.

Finansijski podsticaj

Ismet (Krasniqi) Krasnići, predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta, koji trenutno boravi u Tokiju, u izjavi za RSE kaže da se za sportiste na Olimpijadi obezbeđuju i kampovi za trening kao i stipendija od 200 do 1.000 evra, u zavisnosti od kategorizacije.

On ocenjuje da su nagrade i druge beneficije, koje uživaju nagrađivani sportisti na evropskim ili svetskim prvenstvima, dobar podstrek za mlade da se vrlo ozbiljno bave sportom.

"Bez sumnje, to je veoma dobar podsticaj i o tome se treba više pričati, jer možda neki mladi ljudi ne znaju za tu podršku koju pruža Kosovo. Nakon što sportista napuni 45. godina, dobija i doživotne prihode od države. Oni koji postignu rezultat imaju tu podršku. Bez konkurencije nema ni dobrih rezultata. Takmičenja teraju sve sportiste da ostvare dobre rezultate”, poručuje Krasnići.

Šta nakon sportskog povlačenja?

Na osnovu Zakona o sportu i uredbi o državnim nagradama, osim finansijske podrške za sportiste starije od 45. godina, tu je i finansijska podrška od 800 evra za sportiste koji osvoje medalju na balkanskim, mediteranskim, evropskim ili svetskim prvenstvima.

Nagrađivani sportisti dobijaju još jednu nagradu u vidu plate u naredne četiri godine. Iznos ove finansijske podrške ide i do preko 1.000 evra, u zavisnosti od kategorizacije sportista.

Iber Aljaj smatra da finansijska podrška prestaje u trenutku kada se neki sportista povuče. To se odnosi i na Majljindu Keljmendi (Majlinda Kelmendi) koja je Kosovu 2016. godine donela prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru. Keljmendi je 2013. godine bila i svetska prvakinja u džudou, kao i prvak Evrope 2015. godine.

Međutim, nakon neuspelog nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, Keljmendi je izjavila da će se povući iz aktivnog učešća na takmičenjima i da u budućnosti planira da bude trener.

„Onog trenutka kada je izjavila da se neće aktivno baviti džudom, prestali su i njeni prihodi od Ministarstva kulture, omladine i sporta. Ali, kada napuni 45 godina, za nju će se aktivirati trajna nagrada, na osnovu preliminarnih zasluga“, naglasio je Aljaj.

Predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Krasnići ocenjuje da Majljinda Keljmendi može biti veoma uspešan trener, i dodaje da je institucije nadležne za sport neće ostaviti po strani.

„Kosovo sada mora da iskoristi njeno iskustvo koje je stekla kroz učešće na mnogim različitim evropskim i svetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i drugim takmičenjima“, rekao je Krasnići.

Zvaničnici Ministarstva kulture, omladine i sporta tvrde da je Kosovo među 13 zemalja koje pružaju najbolju finansijsku podršku svojim sportistima koji osvajaju nagrade.

Kakva je situacija u zemljama Zapadnog Balkana?

Nagrade, koje zemlje u regionu uručuju svojim sportistima koji donesu olimpijske medalju, uglavnom su niže od onih na Kosovu.

Albanija za olimpijsko zlato daje 82.000 evra, za srebro 57.000, a za bronzanu medalju 41.000.

Srbija svoje zlatne olimpijce nagrađuje sa 70.000 evra, srebrne sa 60.000 dok se za bronzanu medalju uručuje nagrada od 50.000.

Crna Gora svojim sportistima, koji osvoje zlato na Olimpijadi, daje 35.000 evra, za srebrnu 30.000 i za bronzanu 25.000 evra.

Hrvatska zlatnu medalju nagrađuje sa 27.600 evra, srebrnu sa 17.300 evra i bronzanu sa 12.200 evra.

Severna Makedonija nema regulisano nagrađivanje uspešnih sportista, već odluku donosi ad hoc. Tako je, na primer, Vlada te zemlje u sredu donela odluku da sportistu Dejana Georgievskog nagradi sa 30 hiljada evra za osvojenu srebrnu medalju u tekvondu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine rečeno je za RSE da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama saziva posebna svečana sednica Izvršnog komiteta, koji bi doneo odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju.

*Priredila Sandra Cvetković

XS
SM
MD
LG