Dostupni linkovi

Simboli invazije Rusije na vozilima Policije Kosova i KFOR-a usred tenzija na severu


Iscrtavanje slova "Z" na vozilima policije Kosova i KFOR-a, Zvečan, Kosovo, 29. maj 2023.
Iscrtavanje slova "Z" na vozilima policije Kosova i KFOR-a, Zvečan, Kosovo, 29. maj 2023.

Dan nakon što su medijske ekipe zabeležile slovo "Z" na vozilima Policije Kosova i KFOR-a usred tenzija na severu Kosova, zvaničan Beograd i politički predstavnici Srba ćute.

U jeku tenzija na severu Kosova 29. maja ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE) i više drugih medija zabeležile su i objavile fotografije na kojima se vidi jedan od glavnih simbola ruske invazije na Ukrajinu, iscrtan na vozilima lokalne policije, ali i NATO snaga.

Još nije jasno ni ko je odgovoran za njihovo crtanje u trenutku nekih od najvećih tenzija u odnosima Srbije i njene bivše pokrajine Kosova.

Medijske ekipe zabeležile su takve simbole ispred opštine Zvečan, tokom protesta mještana srpske nacionalnosti.

Srpska lista i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nisu se ogradili od iscrtavanja simbola "Z" na vozilima kosovske policije i KFOR-a na severu Kosova, niti su odgovorili na upite RSE.

Sve su pomno pratili proruski i ruski kanali na platformi Telegram.

Fotografije sa ispisanim simbolom Z na vozilima KFOR-a objavljene su na proruskim Telegram kanalima "Rusija u srcu", "Zli orlovi", "Evroazija" i "Bunt je stanje duha".
Fotografije sa ispisanim simbolom Z na vozilima KFOR-a objavljene su na proruskim Telegram kanalima "Rusija u srcu", "Zli orlovi", "Evroazija" i "Bunt je stanje duha".

Zvaničnici u Srbiji, za razliku od kosovskih, Rusiju ocenjuju kao prijateljsku državu i održavaju bliske odnose. Uprkos činjenici da je zemlja kandidat za članstvo u EU i mnogobrojnim pozivima Zapada, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji.

Prema rečima Naima Lea Beširija, iz beogradskog nevladinog Instituta za evropske poslove, simbol "Z" dodatno podriva sukob između Albanaca i Srba na Kosovu.

"Ta akcija predstavlja jedan neprihvatljiv čin podrške agresivnom ponašanju", rekao je Beširi.

Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri, profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini za RSE je ocenio da uključivanje proruske agende na ovakav način, kako je rekao, može umanjiti ionako slabu spremnost srpskih političara da sarađuju sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama radi postizanja dijaloga.

Eskalacija na severu Kosova

Lokalni Srbi protestovali su 29. maja u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok protiveći se novim albanskim predsednicima ovih opština na severu Kosova, koje je policija sprovela na radna mesta 26. maja.

U tim opštinama većinsko stanovništvo čine Srbi. Gradonačelnici su izabrani na izborima u aprilu, koje je najveća partija Srba, Srpska lista, uz podršku zvaničnog Beograda, bojkotovala.

Na teren su 29. maja izašle i snage kosovske policije i Mirovne misije NATO-a na Kosovu KFOR.

Nasilje, pucnjava i suzavac nakon intervencije KFOR-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Kosovska policija je 29. maja ujutru upotrebila biber sprej kako bi rasterala građane, koji su pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu opštine Zvečan.

U poslepodnevnim satima istog dana KFOR je intervenisao u Zvečanu.
I dok Srbija po naređenju predsednika države Aleksandra Vučića raspoređuje vojsku na jugu ka granici sa Kosovom, zvaničnici Evropske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO-a pozivaju na hitnu deeskalaciju.

Vlada Kosova je za RSE saopštila 30. maja da je planirana poseta premijera Aljbina Kurtija Bratislavi, gde se održava bezbednosni samit, ali je odložena zbog dešavanja na severu zemlje.

Izvori iz Evropske unije spominju Bratislavu kao moguće mesto susreta Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako navode izvori, još se radi na ovom sastanku, ali još nema potvrde ni sa jedne strane.

'Rusiji potrebna komplikovana situacija'

Artan Muhadžiri (Muhaxhiri) iscrtavanje slova "Z" na vozilima Policije Kosova i KFOR-a vidi kao kolektivnu političku odbranu.

Rusiji je potrebna komplikovana situacija na Kosovu
Artan Muhadžiri (Muhaxhiri), profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini

"Vizuelna identifikacija sa većom silom, kao što je Rusija, je simboličan način za izgradnju samopouzdanja i autosugestija da je ova populacija (srpska) važan deo većeg geopolitičkog mozaika", pojasnio je Muhadžiri za RSE.

Ipak, ukazuje da se takve aktivnosti mogu pokazati i kao neefikasne i da se mogu pretvoriti samo u "politički motivisanu umetničku predstavu".

Muhadžiri je istakao da je Rusiji "potrebna" komplikovana situacija na Kosovu kako bi "održala svoje nade" da će biti prisutna za stolom za kojim se bude donosila odluka "istorijskom konačnom sporazumu između Kosova i Srbije.

"Snažno rusko prisustvo može oslabiti poziciju Srbije, jer će umanjiti neke od dugoročnih benefita i napredak na različitim socioekonomskim nivoima", ukazao je on.

Slovo 'Z' suprotno Ustavu Srbije i dijalogu o normalizaciji odnosa

Naim Leo Beširi iz nevladinog Instituta za evropske poslove sa sedištem u Beogradu istakao je za RSE da je postavljanje slova "Z" suprotno vrednostima koje proklamuje Ustav Srbije.

To je, prema njegovim rečima u suprotnosti i sa dijalogom o normalizaciji odnosa koji se između Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije (EU) vodi od 2012.

"Jasno je da svakim danom kada Vlada Srbije i predsednik Srbije odluče da ne uvode sankcije Rusiji zapravo ohrabruju sve one koji se sa agresijom Rusije nad Ukrajinom ne samo da se slažu, već je i podržavaju", ukazao je Beširi.

Ruska agresija na Ukrajinu je već izazvala veliku patnju i destabilizovala region
Naim Leo Beširi, Institut za evropske poslove

Beširi je podsetio da je ruska agresija na Ukrajinu "već izazvala veliku patnju i destabilizovala region".

U posmatranju konteksta pojavljivanja slova "Z" na severu Kosova treba uzeti u obzir, prema njegovim rečima, i činjenicu da Srbija i Kosovo ulaze u poslednju fazu dijaloga, kada bi trebalo da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma.

"Jasno je da pre svega proruske snage koje imamo i u Srbiji i na severu Kosova da žele da destabilizuju sve to što je do sada dogovoreno", ocenio je Beširi.

Zvaničnici Kosova u više navrata su upozoravali da saradnja Srbije i Rusije predstavlja pretnju po bezbednost na Kosovu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je početkom januara da je zatražio povećanje broja snaga NATO na Kosovu, zbog jačanja saradnje Srbije i Rusije.

Poruke Kremlja

Interesovanje za dešavanja na severu Kosova 29. maja pokazao je i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je izjavio da je situacija na Kosovu "neprihvatljiva, napeta i zabrinjavajuća", prenela je ruska državna agencija RIA Novosti.

Lavrov je tom prilikom još jednom optužio Zapad, uprkos činjenici da su EU i SAD medijatori dijaloga Srbije i Kosova i da su pozvali na smirenje tenzija.

U izjavi je pravio paralelu između Kosova i ukrajinskog poluostrva Krim, koje je Rusija anketirala 2014. godine kada su joj zbog toga uvedene sankcije EU i SAD.
Takođe je naveo da se "u centru Evrope nazire velika eksplozija". Nije precizirao na kakvu "eksploziju" misli.

Zvanična Moskva je u više navrata isticala da se zalaže za status quo kada je reč o odnosima Srbije i Kosova.

'Z' čest motiv na desničarskim protestima u Srbiji

Simbol ruske invazije na Ukrajinu čest je motiv na protestima koje u Srbiji organizuju desničarski pokreti i organizacije.

Ti pokreti i organizacije javno podržavaju režim ruskog predsednika Vladimira Putina i rusku invaziju.

Uz slovo "Z" među motivima na protestima bile su vidljive i oznake ruske plaćeničke vojske Vagner (Wagner) koja od februara 2022. aktivno učestvuje u vojnim operacijama Moskve u Kijevu.

Iste organizacije i pokreti protive se implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova na šta su se obavezali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Kako je RSE ranije već pisao, neki od njih su nakon invazije putovali u Rusiju, a pojedini su posetili i sedište Vagnera.

XS
SM
MD
LG