Dostupni linkovi

Vučić sa Lajčakom o ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma


Lajčak i Vučić tokom jednog od prethodnih susreta
Lajčak i Vučić tokom jednog od prethodnih susreta

Ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma i dalje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći kako se o tome saglasio sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na Instagramu objavio da je u čevrtak (2. juna) imao "otvoren i iskren razgovor" sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Kako se objašnjava, dvojica zvaničnika su razgovarali na marginama foruma GLOBSEC 2022 u Bratislavi u Slovačkoj o situaciji u regionu, kao i svim temama od interesa u cilju konstruktivnog nastavka dijaloga sa Kosovom.

“Analizirali smo postignuto i saglasili se da ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma i dalje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor. Ponovio sam punu posvećenost Republike Srbije nastavku tog procesa i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca”, rekao je Vučić, navodi se u objavi.


Bivša pokrajina Srbije, Kosovo, proglasilo je nezavisnost 2008. godine, što zvaničan Beograd ne priznaje. Nezavisnost Kosova priznali su SAD, većina država EU, ali ne i Kina i Rusija. Zvaničnici Srbije i Kosova, uz posredstvo EU, vode razgovore, koji bi, prema izjavama političara Zapada, trebalo da rezultira međusobnim priznanjem.

Kako je istaknuto, Vučić i Lajčak su se saglasili da je regionalna saradnja, uz očuvanje mira i stabilnosti, jedini pravi put za napredak zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je u razgovaru sa Vladimirom Bilčikom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, istakao da ta država radi na sprovođenju reformi, unapređenju vladavine prava i jačanju poverenja u institucije.

"To je od izuzetnog značaja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Posebno sam istakao spremnost i volju da saslušam sve argumentovane predloge koji bi ubrzali proces pregovora o članstvu", navodi se u Instagram objavi predsednika Srbije.

Vučić je 2. juna u Bratislavi razgovarao i sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovičem.

Oni su, kako se navodi na Vučićevom Instagram nalogu, razgovarali o fleksibilnosti i održivosti energetskih sistema u aktuelnoj situaciji, kao i o upravljanju sirovinama iz Srbije unutar EU, a jedna od tema bili su i zajednički projekti na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje 2. juna u Bratislavi na trodnevnom forumu GLOBSEC 2022 koji se ove godine bavi i Ukrajinom i Zapadnim Balkanom.

Trodnevni skup na temu "Izgradnja otpornosti u podeljenom svetu" otvorili su uvodnim obraćanjima predsednica Slovačke Suzana Čaputova i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

XS
SM
MD
LG