Dostupni linkovi

Konfiskovana imovina Milana Radoičića na severu Kosova


Restoran Grey, koji su zaplenile kosovske vlasti, Severna Mitrovica, 4. aprila 2024.
Restoran Grey, koji su zaplenile kosovske vlasti, Severna Mitrovica, 4. aprila 2024.

Agencija za administraciju zaplenjene ili konfiskovane Imovine na Kosovu konfiskovala je 4. aprila dve nepokretnosti u Severnoj Mitrovici i jednu u opštini Zubin Potok, koje se dovode u vezu sa napadom oružane grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj prošle godine.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Veton Eljšani (Elshani), zamenik direktora policije za region sever, uz napomenu da je policija samo pružala pomoć ovoj Agenciji koja funkcioniše u okviru Ministarstva pravde.

"Postojao je sudski nalog da se konfiskuju tri imovine, vila Milana Radoičića, restoran Grey i jedan stan na šestom spratu iznad restorana Grey", rekao je Eljšani.

Vila se nalazi jezeru Gazivode u opštini Zubin Potok na severu Kosova, dok se restoran i stan nalaze u Severnoj Mitrovici.

Ove tri nepokretnosti je septembra prošle godine najpre zaplenilo tužilaštvo Kosova.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, priznao je da je organizovao i rukovodio napadom na policiju Kosova 24. septembra kada je ubijen jedan policajac, dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Kosovo je takođe optužilo Srbiju da stoji iza organizacije ovog napada, što je Beograd negirao.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, je ocenila da ova konfiskacija imovine Milana Radoičića "protivpravna i neosnovana", te da za cilj ima "eskalaciju" i "iseljavanje Srba sa Kosova".

Ovo je prva reakcija Srpske liste na dešavanja vezana za Milana Radoičića od napada u Banjskoj.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je ranije navela da se pridružuje pozivima premijera Kosova Aljbina Kurtija da slučaj Banjske nadležne institucije moraju hitno da tretiraju.

Na Kosovu još nema optužnice protiv Radoičića, iako je najavljeno da će biti podignuta do kraja marta ove godine.

Decembra prošle godine, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtev Kosova, koji im je upućen preko Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), izdala nalog za hapšenje Radoičića.

Pretpostavlja se da se Radoičić nalazi u Srbiji.

'Nije akademik, ali štiti Srbe': Aleksandar Vučić o Milanu Radoičiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00

Viši sud u Beogradu ga je početkom oktobra prošle godine saslušao ali odbio predlog Višeg javnog tužilaštva za određivanje pritvora. Određena mu je mera zabrane napuštanje teritoriju Republike Srbije, te zabrana odlaska na Kosovo.

Međunarodna zajednica je nekoliko puta pozvala na odgovornost, te da se umešani u napad izvedu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG