Dostupni linkovi

Kosovska policija pretresla i zaplenila Radoičićeve posede


Vozila kosovske policije kod restorana Grej u Severnoj Mitrovici, koji se povezuje sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.
Vozila kosovske policije kod restorana Grej u Severnoj Mitrovici, koji se povezuje sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Kosovske vlasti zaplenile su imovinu Milana Radoičića na severu Kosova, u okviru akcije pretresa u vezi s napadom na kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu.

Radoičić je 29. septembra priznao da je organizovao i rukovodio napadom na kosovsku policiju 24. septembra kada su ubijeni jedan policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Pretresi su obavljeni na pet lokacija u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok "uglavnom na imanjima koja su sada identifikovana kao imovina osumnjičenih M.R. i V.R", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva, pominjujući Radoičića i Vladimira Radivojević inicijalima.

Radivojević zvani "Mami" je, prema saznanjima RSE-a, vođa grupe navijača fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Tužilaštvo je saopštilo da je zaplenilo Radoičićevu vilu na jezeru Gazivode, kao i stan i lokal.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) na Fejsbuku (Facebook) je objavio snimak iz Radoičićeve kuće.

"Takođe smo vizuelnim i drugim dokazima dokazali da je vođa ove grupe bio Milan Radoičić. I na snimku koji se vidi, dokazuje se da nije reč ni o kakvom 'borcu za slobodu' već o Pablu Eskobaru iz regiona. Pod maskom branioca građana, on i njegovi saradnici postali su multimilioneri o trošku zakona, države i ostalih građana", naveo je Svečlja.

Tužilaštvo je saopštilo da je tokom pretresa kao materijalni dokaz konfiskovalo: dva automobila marke mercedes, dva motora 4k4, čamac, dve neprobojne i dve zaštitne ploče, pet čaura, dron, noževe, metu i druge elektronske uređaje, sedam mobilnih telefona, kamere, USB, rutere...

Kontrole su sprovedene i u pomoćnom objektu Regionalne bolnice u Severnoj Mitrovici.

"Ovaj bolnički objekat se koristi za sistem grejanja bolnice i nije povezan sa bolničkim prostorima u kojima se leče pacijenti", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Zamenik komandanta Kosovske policije za region Sever Veton Elšani ranije je rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su kontrole vezane za dešavanja u Banjskoj. On je naveo da nijedna osoba nije uhapšena, ali da su izvršene provere na određenim mestima.

Direktor bolnice u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek je medijima rekao da je policija zaplenila snimke video nadzora.

Kotlarnica u bolnici u Severnoj Mitrovici u kojoj je izvršen pretres.
Kotlarnica u bolnici u Severnoj Mitrovici u kojoj je izvršen pretres.

Prema informacijama Radija Slobodna Evropa na terenu, policajci u Severnoj Mitrovici su bili u blizini restorana "Grey". Smatra se da je ovaj restoran u vlasništvu Eme Radoičić, supruge potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Policija je saopštila da provere sprovodi u koordinaciji s misijom Evropske unije za vladavinu prava EULEX i misijom NATO na Kosovu KFOR.

Reakcija Beograda i Srpske liste

Pretres kosovske policije u tri opštine na severu komentarisala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Nastavlja se teror Aljbina Kurtija (premijer Kosova Albin Kurti) nad Srbima na severu Kosova, potpuno očekivano. Pratimo situaciju, razgovaramo sa KFOR-om, međunarodnom zajednicom", rekla je Brnabić u petak, 29. septembra.

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da je specijalna policija Kosova, osim u bolnicu, "upala u još nekoliko privatnih objekata na severu".

Kancelarija za Kosovo je dodala da je u ovoj akciji pričinjena šteta na ulaznim vratima bolnice, kao i da je u akciji učestvovalo oko 15 oklopnih vozila specijalne jedinice policije Kosova, što su "sa strane bez reakcije posmatrali pripadnici EULEX-a".

"Ova akcija izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih, a Kurtijevi (kosovski premijer Albin Kurti) policajci izabrali su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila je da je kosovska policija sprovela "brutalnu" akciju.

"Očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana", navela je Srpska lista.

Kosovska policija i EULEX tokom pretresa u Severnoj Mitrovici
Kosovska policija i EULEX tokom pretresa u Severnoj Mitrovici

Ta partija je iznela kritike na račun EULEX-a i KFOR-a što ne "spreče" policiju Kosova i pozvala građane da "sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir".

Petković je ranije rekao da EULEX-u 24. septembra nije bilo dozvoljeno da prisustvuje akciji, što je ove misije EU za vladavinu prava demantovala u izjavi za RSE.

"Eulex-u ni na koji način nije zabranjeno da učestvuje ili posmatra operacije koje je kosovska policija", navela je misija EU.

Skupština Kosova usvojila je 28. septembra rezoluciju kojom se osuđuje napad na kosovsku policiju u Banjskoj i navodi potreba za međunarodnom istragom uloge Srbije u tom napadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror".

Napad u Banjskoj osudili su SAD i Evropska unija. Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, rekli su diplomatski izvori za Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG