Dostupni linkovi

Kriza poverenja u institucije na severu Kosova


(Sleva na desno): Aleksandar Rapajić, programski direktor ACDC, Lumnije Surdulli, sudska administratorka, Veton Elšani, zamenik direktora policije Kosova za region sever i Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC, Severna Mitrovica, 19. septembra 2023.
(Sleva na desno): Aleksandar Rapajić, programski direktor ACDC, Lumnije Surdulli, sudska administratorka, Veton Elšani, zamenik direktora policije Kosova za region sever i Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC, Severna Mitrovica, 19. septembra 2023.

Albanske sudije Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici suočavaju se sa većim izazovima nakon ostavki sudija kosovskih Srba, a ključni su nedovoljan broj sudija i tužilaca, te povećanje broja nerešenih predmeta, pokazalo je istraživanje organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) iz Severne Mitrovice.

Obrađuju se samo hitni predmeti, dok se ostali gomilaju, navodi se u istraživanju, koje je 19. septembra predstavljeno u Severnoj Mitrovici na konferenciji "Procena statusa pravosuđa i policije na severu Kosova".

Srbi su kosovske institucije na severu Kosova napustili novembra prošle godine.

Tome je prethodila smena direktora policije za region sever Nenada Đurića, koji je suspendovan zbog odluke da ne sprovodi plan Kosova o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaju organi Srbije.

Zašto pada poverenje u institucije?

Nakon skoro godinu dana, poverenje građana u institucije Kosova u kojima ne percipiraju Srbi izuzev policije, gde je u proteklom periodu počeo sa radom jedan broj mladih policajaca iz srpske zajednice, blago raste.

Poverenje javnosti u pravosuđe među nevećinskim zajednicama na severu Kosova značajno je opalo.

Ocene grđana o odnosu prema institucijama

Lazar iz Severne Mitrovice kaže da u policiju i pravosuđe na severu Kosova ima malo poverenja.

"Svedoci smo da kosovska policija maltretira Srbe, neosnovano ih hapsi, sa nedostatkom dokaza, da su naoružani na ulicama, da uveče patroliraju blindirana vozila", ističe ovaj stanovnik Severne Mitrovice.

Lazar kaže da bi se policiji obratio samo ukoliko bi morao, a da je isti slučaj i sa pravosuđem.

"Postoji mnogo slučajeva gde su ljudi bez ikakvih dokaza bez ikakvih svedoka sa lažnim nekim stvarima, procesuirani ili nisu procesuirani, da to i dalje traje. Isto mišljenje dele i moji sugrađani u gradu i ako se nešto ne bude menjalo sa te prištinske strane - poverenje će da bude i dalje na istom nivou", smatra on.

S druge strane, Milena iz Severne Mitrovice kaže da je komunikacija sa policijom sada zadovoljavajuća, dok poverenja u pravosudni sistem nema.

"Pravosuđe, nikada poverenje do kraja nije uspostavljeno ni dok su Srbi bili tu, tako da sada o tome uopšte ne možemo da pričamo. Što se policije tiče, mislim da je odnos sa regularnom policijom OK. Ono što remeti taj odnos jeste veliko prisustvo specijalnih jedinica. To je ono što ljude nervira, generalno plaši ih verovatno, a regularna policija mislim da ima sasvim korektan odnos sa građanima", ocenjuje Milena.

Nakon ostavki službenika iz kosovske policije iz redova srpske zajednice, poverenje javnosti je takođe značajno smanjeno, pokazuju rezultati istraživanja.

To se, navode, manifestuje nedovoljnim prijavljivanjem zločina i nedostatkom javne podrške za regrutovanje novih policajaca ili njihovo raspoređivanje iz drugih regiona na sever Kosova.

Situacija od novembra 2022. godine ne odgovara interesima građana na severu, jer je poverenje i saradnja policije i zajednice neophodna za njihov efikasni rad.

"I dalje je veliko nepoverenje građana prema institucijama, pre svega prema policiji i najviše specijalnoj policiji, opštini, tužilaštvu i sudu", rekao je za Radio Slobodna Evropa izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture, Dušan Radaković.

On kaže da u poslednja dva meseca beleže blagi rast poverenja, u odnosu na novembar 2022. kada su Srbi izašli iz institucija.

"Taj trend i dalje je vrlo mali u odnosu na ono što je bio kad su Srbi bili. Postoji veće poverenje, jer vide da druge policije nema i da moraju da se jave tom policajcu da rešava problem, kroz tu policiju. Ali veliko nepoverenje i nepoštovanje prema specijalnim jedinicama, tu nema crvene linije", ističe on.

Radaković smatra da institucije vladavine prava moraju da poprave odnos sa građanima i slušaju šta su prioriteti građana.

"Da je građanima prioritet da nema maltretiranja od strane specijalne policije i da se specijalne jedinice povuku. Građani se osećaju nesigurno, ali su prinuđeni da koriste ove institucije, ako im nešto treba", navodi on.

Sud preopterećen predmetima

Rezultati istraživanja pokazuju da je je važno da se izazovi u potpunosti reše nakon povratka srpskih sudija, tužilaca i pomoćnog osoblja.

Sudska administratorka Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljumnije Surduli ističe da su sudije i radnici ovog suda učinili sve da "urade nemoguće", da su preopterećeni predmetima, ali da sud uz teškoće funkcioniše normalno.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani kaže da sada ima Srba u u kosovskoj policiji na severu, ali da bi voleli da ih ima više.

Naveo je da policije ima u dovoljnom broju, da se ne zaostaje u poslu i da se koordiniše i sa ostalim jedinicama, a da je komunikacija policije sa građanima dobra.

Do jula ove godine u policiji za region sever radila su četvorica Srba, koji nisu podneli ostavke.

Eljšani je ranije potvrdio da od jula na severu radi 50 Srba.

Poslednja runda dijaloga prošla neuspešno

Tenzije na severu Kosova i dalje su visoke. Građani svakodnevno protestuju ispred tri opštine, ne priznajući nove gradonačelnike izabrane na lokalnim izborima u aprilu, na koje Srbi nisu izašli.

Dijalog na visokom političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija 14. septembra u Briselu završen je bez rezultata.

Evropska unija je najavila konsultacije sa zemljama članicama i Sjedinjenim Državama o narednim koracima nakon poslednjih neuspešnih razgovora Kosova i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG