Dostupni linkovi

Kosovo tvrdi da Srbija vodi 'opasnu kampanju' protiv njegovog prijema u Savet Evrope


Sedište Saveta Evrope u Strazburu
Sedište Saveta Evrope u Strazburu

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je saopštilo da Srbija razvija "propagandu i kampanju" protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, što je ocenjeno "krajnje nečuvenim".

Kako se navodi u saopštenju u ponedeljak 15. aprla, ovi postupci zvaničnog Beograda su potpunoj suprotnosti sa Sporazumom o normalizaciji odnosa, koji su Kosovo i Srbija postigli prošle godine.

U članu četiri tog sporazuma piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Međutim, Srbija je formirala radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa "problemom prijema" Kosova u Savetu Evrope.

"Izražavamo uverenje da države članice Saveta Evrope neće doneti odluku ne na osnovu ove propagande, već na osnovu kriterijuma i principa na kojima je Savet Evrope izgrađen", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope je 27. marta ove godine odobrio izveštaj izvestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope.

Kosovo bi moglo prići korak bliže članstvu u Savetu Evrope 16. aprila kada će Parlamentarna skupština (PACE) razmatrati izveštaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj organizaciji.

Glasanje će biti održano u Strazburu i ukoliko dve trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica podignu ruku "za", pitanje članstva bi se moglo naći na dnevnom redu kada se svi ministri spoljnih poslova Saveta Evrope sastanu tačno mesec dana kasnije, 16. maja, kako bi doneli konačnu odluku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako će inicijativa Prištine proći u utorak na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a da će glavna bitka biti najverovatnije 16. maja.

On je u intervjuu za javni servis Srbije rekao i da postoji šansa da se razmisli o odlaganju prijema Kosova u Savetu Evrope zahvaljujući “zalaganju Francuske”, ali nije izneo detalje.

"Mi smo poslali mnogo papira, mnogo zvaničnih pisama na različite adrese i nastavićemo to da radimo", rekao je Vučić.

Savet Evrope je vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava. Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

U Savetu Evrope je 46 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona.

XS
SM
MD
LG