Dostupni linkovi

Sprečen pokušaj da se pre odluke Skupštine Saveta Evrope reši članstvo Kosova, izjavio Vučić


"Pred nama su nelaki dani i po pitanju odluka u vezi sa članstvom Prištine u Savetu Evrope", rekao je Vučić 6. aprila.
"Pred nama su nelaki dani i po pitanju odluka u vezi sa članstvom Prištine u Savetu Evrope", rekao je Vučić 6. aprila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u petak, 5. aprila, "neki pokušali da pre odluke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope o članstvu Kosova završe sve".

Vučić je rekao da je "to sprečeno zahvaljujući intervenciji dve zemlje".

"Pokušali su juče pre odluke parlamentarne Skupštine Saveta Evrope da sve završe i zahvaljujući intervenciji dve zemlje se to nije dogodilo", rekao je Vučić 6. aprila novinarima u sedištu Srpske napredne stranke gde vladajuća koalicija prikuplja potpise za beogradske izbore.

Vučić nije precizirao ni o kakvom pokušaju ni o kojim zemljama je reč.

Dodao je da 7. aprila putuje u Pariz, gde ga očekuju važni sastanci i susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Pred nama su nelaki dani i po pitanju odluka u vezi sa članstvom Prištine u Savetu Evrope, do Ujedinjenih nacija, žestokih pritisaka iz regiona, Evrope i sveta po tom pitanju, ali zemlja mora da se razvija", rekao je Vučić.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se na sastanku Komiteta ministara 16. maja.

Srbija je 5. aprila po Vučićevom nalogu formirala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa koji rade na planu "sprečavanja prijema Kosova u Savet Evrope".

Vučić je 4. aprila pozvao Vladu da pošalje svima non pejper u kome će biti iznet stav Srbije o ovom pitanju.

"Naše su šanse minimalne", rekao je on, dodajući da to ne znači da ne treba da se bore.

Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji a napravilo je korak napred ka članstvu kada je 27. marta Komitet za politiku i demokratiju SE odobrio izveštaj izvestiteljice za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope.

Savet Evrope, kao vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava, broji 46 zemalja članica.

XS
SM
MD
LG