Dostupni linkovi

Savet Evrope isključio Rusiju iz članstva


Zastave ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, 2020. godina
Zastave ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, 2020. godina

Savet Evrope u sredu je izbacio Rusiju iz najvećeg tela za ljudska prava na kontinentu u potezu bez presedana zbog invazije Moskve i rata u Ukrajini.

Komitet ministara te organizacije od 47 zemalja naveo je u saopštenju da „Ruska Federacija od danas prestaje da bude članica Saveta Evrope“.

U veoma simboličnom potezu nakon odluke, osoblje Saveta Evrope izašlo je ispred svog sedišta u Strazburu i skinulo rusku zastavu, uredno presavijajući trobojnicu pre nego što je odneta.

Odluka o isključenju Rusije iz članstva doneta je u okviru procedure pokrenute na osnovu člana 8 Statuta Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština Savet Evrope dan ranije je jednoglasno usvojila Mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsedavajući Komitetu ministara Luiđi Di Majo i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks naveli su u zajedničkom saopštenju da je razlog za isključenje Rusije agresija na Ukrajinu.

"Kao lideri Saveta Evrope u više navrata smo odlučno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu. Ta neopravdana i ničim izazvana agresija dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope, predvidjen članom 8 Statuta", naveli su.

Lideri su sinoć ukazali da ruske vlasti "delovanjem u Ukrajini oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i ogromnog sistema konvencija".

"Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto verujemo, deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice, gde pripada", naveli su.

Vlada Rusije je juče, nedugo pre toga, obavestila generalnu sekretarku Pejčinović Burić da pokreće proceduru istupanja iz Saveta Evrope i o nameri da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Dan posle pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, Komitet ministara je posle razmene mišljenja sa Parlamentarnom skupštinom odlučio da pokrene proceduru predviđenu članom 8 Statuta Saveta Evrope. Ministri su se tada složili da suspenduju pravo Rusije da bude predstavljena u Savetu Evrope.

Komitet ministara je 10. marta odlučio da konsultuje Parlamentarnu skupštinu o potencijalnoj daljoj upotrebi člana 8 Statuta Saveta Evrope.

Savet Evrope je osnovan 1949. godine, sa ciljem zaštite ljudskih prava i do sada je okupljao gotovo sve evropske države, njih 47.

Rusija je pristupila Savetu Evrope 28. februara 1996. godine.

XS
SM
MD
LG