Dostupni linkovi

Borrell na večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana


Borelj sa liderima Zapadnog Balkana o Ukrajini i Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana o Ukrajini i Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj (Josep Borrell) organizovao je u sredu neformalnu večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u Briselu.

Večeri su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i šef vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kosovo je na večeri predstavljala ministarka inostranih poslova, Donika Gervalla budući da se kosovska predsednica i premijer nalaze u poseti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred večeru najavio „nejednostavne razgovore zbog mnogih pitanja koji su u međuvremenu iskrsla”.

On je naglasio da je Srbija ostala posvećena opredeljena ubrzanom putu u EU. Najavio je ”jednu važnu posetu Beogradu” u narednim danima.

Uoči početka večere, šef evropske diplomatije se odvojeno sastao sa svim učesnicima.

On je pred novinarima naglasio da Evropska unija pozdravlja činjenicu da su se većine zemalja regiona u potpunosti uskladile od prvog dana sa odlukama EU koje su bile odgovor na rusku agresiju protv Ukraijne.

„Pozivam druge da to učine. Većina je već to uradile, ali pozivam ostale da urade isto”, poručio je Borelj.

On je potvdio da će fokus rasprave tokom večere biti uticaj rata u Ukrajini na prilike na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, Borelj je naglasio da Rusija želi da „iskoristi ranjivost regiona” stoga se trebaju analizirati načini kako se suprostaviti ruskim sredstvima na Zapadnom Balkanu.

"Poslednji rat u Evropi bio je na Zapadnom Balkanu. Sada je u Ukrajini. Danas će biti dobra prilika da razgovaramo o globalnom i regionalnom uticaju ovog Putinovog ilegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i protiv međunarodnog pravnog poretka. Želim da razgovaram sa našim najbližim partnerima, šest balkanskih lidera koji predstavljaju naše najbliže partnera, ne samo sa geografske tačke gledišta. Razgovaram sa njima kao budućim članicama EU”, poručio je Borelj.

Slično je najavio i na Twitteru.

'Nema mesta podrivanju suvereniteta BiH'

Šef evropske diplomatije je poseban prostor njegovog govora posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Nema prostora za podrivanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. I mislim da ću morati biti vrlo iskren u ovom pogledu sa gospodinom (Miloradom) Dodikom večeras, kao što sam to činio nekoliko puta ranije”, poručio Borelj.

Član predsedništva BiH Milorad Dodik, koji predstavlja zemlju na večeri je ocenio da ukrajinski rat ne utiče na njegovu zemlju. On je ocenio da je veći problem što se u BiH održavaju izbori bez izbornih reformi.

„On utiče u sferi ekonomije, ali u izazivanju sukoba, apsloutno ne. Nema indikacija da može da dođe do eskalacije. Sve su to propagandni trikovi”, ocenio je Dodik.

Osvrćući se na obraćanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Christiana Schmidta u UN, Dodik je saopštio da se radi o „još jednom nerazumljivom abusrdu” jer on govori u instituciji koja ga nije imenovala.

Večera je tradicija koju je par godina ranije ustanovila Boreljova prethodnica, Federica Mogherini (Federika Mogerini) gde se jednom godišnje pozivaju lideri Zapadnog Balkana kako bi se neformalno razgovaralo o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se područje suočava.

XS
SM
MD
LG