Dostupni linkovi

Vlada Kosova pojačala sankcije Rusiji


Premijer Kosova Albin Kurti (arhiv)
Premijer Kosova Albin Kurti (arhiv)

Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, pojačala je u ponedjeljak 16. maja sankcije Rusiji, u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji uvele Sjedinjene Države i Evropska unija nakon što je, 24. ferbuara, započela agresiju na Ukrajinu.

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik (Kreshnik) Ahmeti je na sednici Vlade rekao da Kosovo usklađuje svoju politiku sa zapadnim zemljama.

Paket novih sankcija uključuju i Belorusiju a obuhvataju ekonomske i finansijske mere.

Pored ostalog, Vlada Kosova je uvela restriktivne mere Wagner grupi, koju čine plaćenici sa sedištem u Rusiji.

"Pojedinci, koji se nalaze na listi EU, uključeni su u ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i ubijanja", rekao je Ahmeti, aludirajući na pojedince iz grupe Wagner a koje je sankcionisala i EU.

Wagner grupa je privatna vojna kompanija, ali se smatra bliskom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Ova jedinica, prema pisanju medija, sačinjena je od obučenih plaćenika, spremnih da učestvuju u ratovima širom sveta.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

XS
SM
MD
LG