Dostupni linkovi

Ukrajina u kontranapadu na ruske snage


Ukrajinski vojnik prolazi pored raznesenog ruskog oklopnog vozila u blizini Kutuzivke, sjeverno od Harkiva, 15. maj 2022.
Ukrajinski vojnik prolazi pored raznesenog ruskog oklopnog vozila u blizini Kutuzivke, sjeverno od Harkiva, 15. maj 2022.

Ukrajina je u ponedjeljak, 16. maja, započela kontranapad na ruske snage na sjeveroistoku zemlje, u blizini Hrakiva drugog po veličini ukrajinskog grada.

Ukrajinski zvaničnici saopćili su da su ukrajinski vojnici "odbili" ruske snage od Harkiva i napredovali sve do granice s Rusijom, prenosi Reuters.

Harkiv, koji je smješten oko 50 kilometara od granice s Rusijom, bio je sedmicama meta bombardovanja, nakon neuspjeha Rusije da zauzme glavni grad Kijev.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da su ukrajinske snage stigle do granice s Rusijom. "Zajedno do pobjede", objavilo je Ministartstvo.

Za ove navode ukrajinskih zvaničnika do sada nije bilo potvrde iz nezavisnih izvora.

Ukoliko oni budu potvrđeni, to bi značilo da ukrajinska protuofanziva ima sve veći uspjeh u potiskivanju ruskih snaga na sjeveroistoku, nakon što su zapadne vojne agencije objavile da je u zastoju ofanziva Moskve u dvije istočne provincije poznate kao Donbas, piše Reuters.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadym Denisenko naveo je ranije u ponedjeljak u televizijskom obraćanju da su borbe u blizini Harkiva "ukrajinska protuofanziva". "To se više ne može zaustaviti", rekao je.

Guverner regije Lugansk Serhiy Gaidai ocijenio je da je situacija i dalje teška, te da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Sieverodonetsk.

Rekao je da su čelnici Luganske Narodne Republike, teritorija koji kontroliraju separatisti koje podržava Rusija, proglasili opću mobilizaciju. Naveo je da je to situacija "bori se ili budi pogođen", te da nema drugog izbora.

Na jugu Ukrajine vode se borbe oko grada Hersona, a ruski projektili su pogodili stambena područja Mikolajeva, saopćio je Ured predsjednika Ukrajine.

Nije bilo nezavisne potvrde o izvještajima o borbama o Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da je ruska ofanziva u regiji Donbasa u zastoju i da bi Ukrajina mogla dobiti rat.

To je ishod koji je, također, predviđalo nekoliko vojnih analitičara, nakon što je Rusija 24. februara napala Ukrajinu.

Ukrajina je od februara postigla niz uspjeha, zaustavljajući rusko napredovanje na glavni grad Kijev i otjeravši ruske snage iz Harkiva, piše Reuters.

Od sredine aprila, ruske snage usredotočile su se na pokušaj zauzimanja dvije istočne provincije poznate kao Donbas.

Britanska vojna obavještajna služba saopćila je da je Rusija izgubila oko trećine kopnenih borbenih snaga raspoređenih u februaru, te da je njena ofanziva na Donbas "značajno zaostala".

Ukrajina optužuje Rusiju za uništavanje gradova i hiljade mrtvih, te više od šest miliona izbjeglih u susjedne zemlje.

Moskva negira da je gađala civilne ciljeve, te svoju invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" za oslobađanje zemlje od nacista.

XS
SM
MD
LG