Dostupni linkovi

Baerbock smatra da EU treba još nekoliko dana za uvođenje novih sankcija Rusiji


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (arhiv)

Evropskoj uniji trebat će još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavila je u ponedjeljak, 16. maja, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

"Kao Nijemci, znamo da ovo nije lak korak. Određena pitanja još moraju biti riješena, a to se neće dogoditi danas", rekla je novinarima dolazeći na sastanak sa kolegama iz EU-a u Briselu .

Baerbock je kazala da je uvjerena da će u narednim danima doći do dogovora.

Prethodno je i šef austrijske diplomacije izjavio da očekuje da će EU idućih dana dogovoriti šesti paket sankcija Rusiji.

"Uvjeren sam da ćemo uspjeti postići šesti paket sankcija u idućim danima", rekao je novinarima ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Kako je naveo, i dalje postoji određena potreba za raspravom o ovom paketu sankcija koji podrazumijeva embargo na uvoz ruske nafte.

"No, vjerujem da bi nam cilj trebao biti da se te rasprave održe tamo gdje im je i mjesto, kako u javnosti ne bismo davali sliku neslaganja. Rusija nas posmatra", naveo je on.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn, također, smatra da će EU uvest će šesti paket sankcija Rusiji, ali smatra da će trebati više vremena da se dođe do sporazuma.

"Zaista nema isprike da se paket ne usvoji", rekao je Asselborn novinarima.

Evropska komisija je 4. maja predložila da sljedeća runda sankcija uključi faznu zabranu uvoza ruske nafte, što bi, ako bude odobreno, bio najteži potez protiv ruskog energetskog sektora do sada.

Ruska nafta čini 25 posto ukupnog uvoza nafte u EU i glavni je izvor prihoda za Kremlj, ali nivo zavisnosti država varira.

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG