Dostupni linkovi

Kosovo ostaje pri nameri da formira vojsku


Deo Kosovskih bezbedonosnih snaga na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti u Prištini
Deo Kosovskih bezbedonosnih snaga na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti u Prištini

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je da će se za vojsku Kosova glasati 14. decembra, i nakon upozorenja iz NATO-a, te izjavio da se i stav SAD po pitanju formiranja vojske odnosi na veću stabilnost na Kosovu i u regionu, što je potvrdio i novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Kosnet je u intervjuu za kosovski javni servis RTK u četvrtak uveče izjavio da je formiranje vojske Kosova pozitivan i prirodan korak i da je to proces koji će trajati godinama.

"Njegova izjava je u skladu sa ranijim izjavama zvaničnika Stejt departmenta koji su i u Beogradu rekli da će Kosovo da ima vojsku, i da oni nemaju veto na to. Nema dileme da će se za vojsku Kosova glasati 14. decembra", izjavio je Haradinaj u petak ujutro prilikom posete Energetskoj korporaciji Kosova.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da nije srećan zbog izjave američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak, ali da je svestan da nije realno da Srbija promeni mišljenje Amerike, za koju je nezavisnost Kosova gotova stvar.

Vučić je rekao da je uvek govorio da Albanci ništa ne rade sami, već da iza svega stoje Sjedinjenje Američke Države.

"Samo što to ne moramo uvek otvoreno da kažemo. Imaju oni još saveznika u Evropi i zato moramo da se preorjentišemo na fabrike i na budućnost, da razmišljamo kako da pobedjujemo pameću. A mi da vojno pobedimo Ameriku... Nemojte. Jednom smo pokušali, pa nismo uspeli. Iako smo tada bili napadnuti i zna se šta ja mislim o agresiji", rekao je Vučić.

Osvrćući se na izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će Amerika stati na stranu Kosova ako dodje do sukoba sa Vojskom Srbije, Vučić je rekao da je Haradinaj u pravu i da on očekuje da će SAD biti na strani Kosova, šta god da Priština uradi i koji god sporazum da prekrši.

"Krajnje je vreme da se s tim pomirimo da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da je to kraj priče za njih. Nije realno da Srbija može da promeni mišljenje Amerike. Mi smo u ćošak saterani, onoliko malo koliko nas ima i koliko smo slabi, moramo da se sačuvamo", rekao je on i ponovio da je vitalni interes Srbije da sačuva mir i brani svoje nacionalne interese.

Komentarišući izjave da su pojedine države članice NATO-a protiv formiranja vojske Kosova, Haradinaj je kazao da je NATO organizacija država i da mišljenje jedne države nije odluka NATO-a već sa time treba da se složi cela organizacija.

"Nama ne smeta taj rad sa NATO. Ako je to jedan zahtev neke zemlje i on se ne usvoji od ostalih, to neće ništa da promeni", kazao je Haradinaj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio je zvaničnu Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije kosovskih Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Američki ambasador Kosnet je, međutim, kazao da Kosovo ima sve razloge da ima samoodbrambene kapacitete.

"Znam da neki ljudi, neki u susjednim državama, imaju fiksaciju na određeni datum, da to dolazi vrlo brzo, te su iskazali zabrinutost da bi prerastanje KBS u oružane snage moglo imati negative implikacije po bezbednost. Ja bih rekao sledeće: ovo je proces koji će trajati mnogo godina. Da, Kosovo ima svaki razlog i svako pravo na samoodbrambene kapacitete. Najvažnija stvar koju želim da kažem je da ako postoje ljudi koji iskreno veruju da kosovska policija, snage bezbednosti i oružane snage, sa bilo kojim imenom, predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti, mislim da je to još jedan indikator važnosti dijaloga", rekao je ambasador SAD Kosnet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG