Dostupni linkovi

SAD očekuju sporazum Srbije i Kosova koji vodi priznanju


Zastava Kosova i SAD, Priština, fotoarhiv

Pišu: Zijadin Gashi i Amra Zejneli Loxha

Sjedinjene Države očekuju da Kosovo i Srbija postignu sveobuhvatni sporazum u toku 2019. godine, koji bi doprineo recipročnom priznanju, izjavio je jedan zvaničnik američke vlade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Budući dijalog ne treba da ima crvene linije, što znači da će dve strane same odlučiti da li će da otvore pitanja kao što su korekcija ili promena granice ili ono o razmeni teritorije.

Međutim, SAD neće podržati bilo kakav sporazum, istakao je taj zvaničnik, dodajući da posebno opcija o razmeni teritorija sa sobom nosi političke, ekonomske i bezbednosne posledice.

On je takođe dodao da SAD nije inicijator nikakve ideje o promeni granica, te je odbacio mogućnost da će se zvaničnoj Prištini uručiti pismo garancije iz Vašingtona i Brisela o tom pitanju što je zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja, odnosno da se u dijalogu neće razgovarati o promeni ili korekciji granice.

Ali, kako bi se dijalog nastavio dve strane trebaju da uklone smetnje, ističe ovaj zvaničnik, aludirajući na suspenziju odluke Vlade Kosova o taksama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Američki zvaničnik je kazao da Kosovo mora da poštuje zahteve svojih partnera, u ovom slučaju SAD-a kako bi se to partnerstvo očuvalo.

Reeker: Bojim se da je stav Kosova oko taksi naneo štetu odnosima sa SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Premijer Kosova Haradinaj smatra da Kosovo ne ometa dijalog sa Srbijom, već da to radi sam Beograd jer taj proces uslovljava ukidanjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Nakon zasedanja vlade, Haradinaj je rekao da je Kosovo spremno za dijalog, da ima svoju državnu delegaciju i platformu i da je više nego potrebno da se dijalog nastavi gde god kako bi se postigao konačni sporazum koji će omogućiti recipročno priznanje u okviru postojećih granica.

"Mislim da dijalog je zaustavljen zbog stava Beograda da uslovi dijalog. To je protiv evropske logike, da neko ko je kandidat za članstvo u EU, uslovljava dijalog sa susednim državama. To nije u redu i ne mislim da tu gubi samo Kosovo. Kosovo otežava svoje odnose sa Amerikom, ali Srbija greši jer uslovljava dijalog. Kosovo je spremno za dijalog", kazao je Haradinaj.

Da su odnosi sa SAD-om važniji od bilo čega smatra i predsednik Kosova Hašim Tači, koji je u utorak kazao da će Kosovo još više ojačati specijalne odnose sa SAD-om i da će nastaviti putem integracija u međunarodnim organizacijama kao što su NATO, EU, i UN.

Tači je na obeležavanju 21. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvao na ujedinjenje navodeći da se samo tako može osvojiti podrška prijatelja.

Predsednik Skupštine, istovremeno i čelnik vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, prethodno je izjavio da sve vlade mogu da padnu kada se radi o odnosima Kosova sa SAD-om.

Inače, zvaničnik SAD-a je, osvrćući se na prošlonedeljnu posetu američkih zvaničnika iz Saveta za nacionalnu bezbednost, kazao da oni nisu pretili Kosovu povlačenjem američkih trupa, ali su stavili do znanja da se američka politika jednog dana može promeniti, onako kako se to desilo u Siriji i Iraku.

Američki zvaničnik je dodao da Kosovo jednog dana može samo da ide svojim putem i da se ne treba očekivati uvek da o Kosovu brinu prijateljske zemlje, na čelu sa SAD-om.

Isti zvaničnik je kazao da SAD podržava nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom EU, dodajući da bi se proces iskomplikovao u slučaju ukoliko se traži uključivanje Rusije.

On je ponovio da je američki predsednik Donald Tramp spreman da predsednike Kosova i Srbije ugosti u Belu kuću povodom potpisivanja konačnog sporazuma.

Američki zvaničnik smatra da političko rukovodstvo treba da razgovara o svim pitanjima, navodeći da u tim razgovorima treba da učestvuje i opozicija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG