Dostupni linkovi

Prve mere prevencije korone na Kosovu


Kafići u Prištini 12. marta 2020, dok je u svetu proglašena pandemija korona virusa, a na Kosovu nije zabeležen ni jedan slučaj
Kafići u Prištini 12. marta 2020, dok je u svetu proglašena pandemija korona virusa, a na Kosovu nije zabeležen ni jedan slučaj

Na Kosovu još uvek nije zabeležen ni jedan slučaj korone virusa. Do danas na Kosovu su na taj virus testirane 82 osobe, a u četvrtak se testira još dodatnih deset, izjavio je Naser Ramadani, direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta Kosova na konferenciji za novinare u četvrtak (12. mart).

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio na istoj konferenciji da je Kosovo, na osnovu podataka Svetske zdravstvene organizacije, zemlja niskog rizika od širenja korona virusa.

Vlada Kosova je, međutim, u sredu uveče (11. marta) u cilju prevencije usvojila niz mera, kako bi se Kosovo zaštitilo od virusa.

Škole na severu Kosova nastavile da rade

Pre svega, nastavni proces je obustavljen u svim javnim i privatnim školama, na svim nivoima, do 27. marta.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veljiu je na sastanku u četvrtak (12. marta) zatražio od generalnog direktora policije Rešata Ćeljaja da se takođe i sve škole koje funkcionišu na severu Kosova po planu i programu Srbije zatvore nakon te odluke. Veljiu je o merama vlade razgovarao u četvrtak i za ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem, navodeći da mere važe za sve građane Kosova.

Na osnovu informacija Radija Slobodna Evropa (RSE) sa terena, nastava se u srpskim školama na Kosovu, i južno i severno od Ibra, uglavnom u četvrtak neometano odvijala. Međutim, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sada su već poduzete sve mere kako bi se te škole zatvorile do sledeće odluke Vlade Kosova. Potvrđeno je i da su pojedine opštine sa srpskom većinom već prenele direktorima škola da obustave nastavu.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitija je naglasio da se vladine mere moraju primenjivati na celoj teritoriji Kosova.

"Vladine mere važe za čitavu teritoriju Kosova i važe za sve građane Kosova obuhvatajući i nevećinske zajednice. Mi ćemo, naravno, maksimalno raditi da ove mere ne budu ograničene samo za jednu sredinu. Ovo su mere koje se sprovede na čitavoj teritoriji i važe za sve građane jer je za njihovo dobro", rekao je Vitija.

U supermarketima i apotekama na Kosovu vidne su i prve nestašice određenih proizvoda
U supermarketima i apotekama na Kosovu vidne su i prve nestašice određenih proizvoda

Zaustavljen saobraćaj

Pored zatvaranja škola, doneta je odluka i da jedan od roditelja bude oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i bezbednosnom sektoru. Prekinute su vazdušne i drumske linije u zemlje sa visokim ili srednjim rizikom od korona virusa.

Ministar transporta Ljumir Abdiđiku doneo je odluku o privremenoj obustavi svih dolazaka u avio i drumskom saobraćaju iz Nemačke, Francuske, Švajcarske i Italije kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Naređena je obavezna kontrola putnika i građana koji dolaze iz opasnih područja. Preventivne mere uključuju i zabranu rada restorana, noćnih klubova i teretana posle 23 časova.

"Fizička i pravna lica koja ne poštuju i krše odluke, biće kažnjena u skladu sa zakonima na snazi", izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) na konferenciji za novinare nakon zasedanja Vlade.

Kažnjavanje zloupotrebi

U međuvremenu, u supermarketima i apotekama na Kosovu vidne su i prve nestašice određenih proizvoda.

Ministar finansija Besnik Bisljimi (Bislimi) je na konferenciji za novinare sa rukovodiocima Poreske uprave u četvrtak skrenuo pažnju na paniku kod građana zbog poskupljenja pojedinih namirnica.

Bisljimi je najavio da će se intenzivirati aktivnosti poreskih inspektora radi uvida u situaciju ili bilo kakve zloupotrebe, te zatvaranje prodavnica u kojima bi eventualno zloupotrebe bile utvrđene.

Iz Privredne komore Kosova su saopštili da Kosovo ima dovoljno rezervi namirnica za sada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG