Dostupni linkovi

Kosovo ostalo bez evropske akreditacije za visoko obrazovanje


Agencija je u julu odlučila da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu (na slici), Peći i Južnoj Mitrovici
Agencija je u julu odlučila da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu (na slici), Peći i Južnoj Mitrovici

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova saopštilo je da je iz medija, a ne zvaničnim putem saznalo o odluci Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) da prekine članstvo Kosovskoj agenciji za akreditaciju (KAA).

U kratkom saopštenju za medije ovo ministarstvo navelo je da je sa zabrinutošću primilo vest o odluci ENQA-e, te da je od Agencije zatražilo dodatne informacije.

S druge strane, Državni savet za kvalitet koji funkcioniše pod Kosovskom agencijom za akreditaciju saopštio je da je odluka ENQA-e zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća. Kako dodaju, njihovi nalazi su potpuno korektni i oslikavaju spoljne i unutrašnje uticaje na Agenciju.

"Ovo je ispravna odluka i odražava strukturne probleme Agencije i nasleđe koje je ostavljeno nakon kontinuiranog mešanja politike u rad Kosovske agencije za akreditaciju", stoji u reakciji.

Apostolova: Korak unazad

Specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova ocijenila je da je prekid članstva Kosovske agencije za akreditaciju u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju "korak unazad".

Ona je navela da je to "direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti, poput odluke Vlade iz septembra 2017. za razrešenje celog Odbora Agencije bez odgovarajućeg obrazloženja".

Kako je saopšteno, ENQA je isključila Kosovsku agenciju za akreditaciju, jer nije ispunila potrebne nivoe poštovanja standarda i smernica za obezbeđivanje kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

Apostolova je saopštila da je sa žaljenjem primila informaciju da KAA nije uspela da obnovi članstvo.

Postojeće stanje se može prevazići političkom voljom: Natalija Apostolova
Postojeće stanje se može prevazići političkom voljom: Natalija Apostolova

Ona dodaje da se većina faktora, zbog kojih je Kosovo isključeno a koje je ENQA navela u odluci, mogu prevazići političkom voljom Vlade da se Agenciji obezbede potrebni resursi.

"Nova vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i obezbedi da će za dve godine, kada ponovo bude imalo pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo uspešno povratiti svoje mesto u obema evropskim institucijama za kvalitet višeg obrazovanja. Najvažnije je da nova vlada ne ponovi greške prethodne", ističe se i dodaje da će Evropska unija uvek biti spremna da pomogne ovaj proces.

KAA je postala član ENQA 2014. na period od pet godina, ali je prošle godine to članstvo stavljeno pod nadzor zbog političkih uticaja koji su se ogledali u odluci kosovskog ministra obrazovanja Šućirija Bitićija da, na zahtev tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja, razreši direktora i Upravni odbor Agencije za akreditacije, uz obrazloženje da je proces akreditacije u visokom obrazovanju protekao uz nepravilnosti.

U međuvremenu, agencija je u julu odlučila da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici, što je izazvalo reakciju Ramuša Haradinaja, koji je naveo da neće dozvoliti zatvaranje tri univerziteta.

"Ovo što se dešava je vrsta zločina. Možda postoje i podvale sa privatnim univerzitetima, da se u ime kvaliteta zatvore javni univerziteti, kako bi studenti onda otišli u privatne. Ovo nije u redu. Znam da mogu da nas kritikuju, da se radi o nezavisnoj instituciji, da se radi o kvalitetu. Ali vidimo kakva je to mafija u mnogim nezavisnim institucijama", naveo je tada Haradinaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG