Dostupni linkovi

Apostolova: Isključivanje Kosovske agencije za akreditaciju korak unazad


Studenti na prištinskom Univerzitetu, ilustrativna fotografija
Studenti na prištinskom Univerzitetu, ilustrativna fotografija

Specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je prekid članstva Kosovske agencije za akreditaciju (KAA) u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) "korak unazad".

Ona je navela da je to "direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti, poput odluke Vlade iz septembra 2017. za razrešenje celog Odbora Agencije bez odgovarajućeg obrazloženja".

Kako je saopšteno, ENQA je isključila Kosovsku agenciju za akreditaciju, jer nije ispunila potrebne nivoe poštovanja standarda i smernica za obezbeđivanje kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

Apostolova je saopštila da je sa žaljenjem primila informaciju da KAA nije uspela da obnovi članstvo.

Postojeće stanje se može prevazići političkom voljom: Natalija Apostolova
Postojeće stanje se može prevazići političkom voljom: Natalija Apostolova

"Članstvo u ovoj organizaciji nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je bilo veoma važno za lakše kretanje kosovskih studenata i kvalifikovane omladine", stoji u reakciji.

Ona dodaje da se većina faktora, zbog kojih je Kosovo isključeno a koje je ENQA navela u odluci, mogu prevazići političkom voljom Vlade da se Agenciji obezbede potrebni resursi.

"Nova vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i obezbedi da će za dve godine, kada ponovo bude imalo pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo uspešno povratiti svoje mesto u obema evropskim institucijama za kvalitet višeg obrazovanja. Najvažnije je da nova vlada ne ponovi greške prethodne", ističe se i dodaje da će Evropska unija uvek biti spremna da pomogne ovaj proces.

KAA je postala član ENQA 2014. na period od pet godina, ali je prošle godine to članstvo stavljeno pod nadzor zbog političkih uticaja koji su se ogledali u odluci kosovskog ministra obrazovanja Šućirija Bitićija da na zahtev tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja razreši direktora i Upravni odbor Agencije za akreditaciju, uz obrazloženje da je proces akreditacije u visokom obrazovanju protekao uz nepravilnosti.

U međuvremenu, Agencija je u julu odlučila da ne akredituje tri javna univerziteta na Kosovu – i to u Prizrenu, Peći i Južnoj Mitrovici, što je izazvalo reakciju Ramuša Haradinaja, koji je naveo da neće dozvoliti zatvaranje tri univerziteta.

"Ovo što se dešava je vrsta zločina. Možda postoje i podvale sa privatnim univerzitetima, da se u ime kvaliteta zatvore javni univerziteti, kako bi studenti onda otišli u privatne. Ovo nije u redu. Znam da mogu da nas kritikuju, da se radi o nezavisnoj instituciji, da se radi o kvalitetu. Ali vidimo kakva je to mafija u mnogim nezavisnim institucijama", naveo je tada Haradinaj.

***Uskoro opširnije o ovoj temi, uz reakcije

XS
SM
MD
LG