Dostupni linkovi

Kosovu predstoji mnogo posla za putovanja bez viza


Ilustracija
Ilustracija
Kosovo treba da postane konkretan primer u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ukoliko želi da ubrza proces liberalizacije viza, zaključeno je u ponedeljak na debati o ovom procesu. Rečeno je i da je pored istih uslova koji su važili za ostale zemlje u regionu, kao što su bezbednost ličnih dokumenata, repatrijacija i reintegracija, integrisano upravljanje granicama, dodatni uslov za Kosovo i vladavina zakona.

Zamenik ministra evropskih integracija, Gëzim Kasapolli, ističe da je u zemljama regiona ovaj proces trajao od 18 do 30 meseci. Međutim, on dodaje da je Kosovo do sad ispunilo više tehničkih uslova tako da sada preostaju samo oni politički kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Te pojave nisu samo prisutne na Kosovu već u svim zemljama regiona. Ali što se procesa tiče, mi smo tehničke uslove uglavnom ispunili tako da nam preostaju samo oni politički, jer dok je za većinu zemalja u regionu ovaj proces bio više tehnički, u slučaju Kosova on je više politički”, kazao je Kasapolli.

Predsednik parlamentarne komisije za evropske integracije, Lutfi Haziri, izjavio je da će EU obratiti posebnu pažnju na ovaj proces, ali i da će njegova dinamika zavisiti od samih institucija Kosova.

“Koliko će dugo trajati proces zavisi pre svega od vlade, pa onda i od sudstva i na kraju od Skupštine prilikom usvajanja svih akata i zakona koji se trebaju prilagoditi podnetim zahtevima. Ne smemo zaboraviti da je borba protiv kriminala glavni ključan parametar za Kosovo kako bismo uspeli u ovom procesu”, kazao je Haziri.

A Puhie Demaku iz pokreta Samoopredeljenje navodi da je Evropska komisija ostavila otvorene mogućnosti da ovaj proces vrati na početak ukoliko na Kosovu bude dešavanja koja ugrožavaju red i zakon.

“Na kraju vodiča za liberalizaciju viza piše da Komisija u dogovoru sa savetom i zemljama članicama može da promeni ovaj vodič. A vi svi znate da sa Srbijom u susedstvu, koja ima paralelne ilegalne strukture unutar Kosova, do destabilizacije situacije na Kosovu može doći u svakom trenutku. Prema tome, ovo je jedan od izazova koji otežava proces vizne liberalizacije za Kosovo i čini ga nemogućim”, ocenila je Demaku.

Očekuje se da će Brisel 14. juna zvanično predati Kosovu vodič za viznu liberalizaciju. U međuvremenu, građani Kosova ostaju najizolovaniji narod u Evropi što se slobode kretanja tiče.
XS
SM
MD
LG