Dostupni linkovi

Kako pada nezaposlenost na Kosovu?


Svetska banka ukazuje da je Kosovo na 63. mestu po pitanju zaštite investitora
Svetska banka ukazuje da je Kosovo na 63. mestu po pitanju zaštite investitora

Nezaposlenost je jedan od izazova koje Kosovo prati godinama. Zvanični podaci govore da je nezaposlenost poslednjih godina sa 43 pala na 27 posto, iako sindikalci tvrde da je ta cifra mnogo viša.

Tokom 2012. nezaposlenost je iznosila 30 posto, isto toliko i 2013, a 2014. 35 posto. Nakon toga je uočen pad.

Veruje se da je između 25 hiljada i 30 hiljada starijih od 18 godina svake godine aktivno za rad, ali radno tržište otvoreno je za najviše 6.000 lica godišnje.

Na osnovu podataka kosovske Agencije za statistiku, trgovina, proizvodnja, građevinarstvo i obrazovanje zapošljava više od polovine zaposlenih na Kosovu. Privatni sektor smatra se najvećim poslodavcem, ali je istovremeno to i sektor gde se najviše krše prava radnika. Veruje se da oko 220 hiljada lica zaposleno je u privatnom sektoru.

Privatni sektor smatra se najvećim poslodavcem: Tvornica vode u Gumništu pored Gnjilana
Privatni sektor smatra se najvećim poslodavcem: Tvornica vode u Gumništu pored Gnjilana

Izveštaj Svetske banke ukazuje da je na Kosovu tokom 2016. uočen privredni rast od 3,6 posto, a da su očekivanja da će ove godine on iznositi 3,9 posto.

Privredni rast je doprineo otvaranju velikog broja radnih mesta tokom 2016. Ali, uprkos tome, Banka preporučuje da Kosovo mora privredni rast da učini znatno zavisnijim od visoke produktivnosti kod kuće i veće konkurentnosti u inostranstvu, kako bi se rešilo istorijsko pitanje visoke stope nezaposlenosti.

Na nezaposlenost i nedostatak stranih investicija svakako utiče krhka politička situacija, česti izbori, te nedostatak vladavine zakona.

Na pragu prevremenih, parlamentarnih izbora 11. juna, Ismailj Kastrati, bivši direktor kosovske Privredne komore, buduću vladu upozorava da ekonomski razvoj od tri do pet posto ne može da snizi stopu nezaposlenosti.

To ne može da apsorbira ni nove generacije koje čekaju na posao, a kamoli ostale koji maratonski čekaju na neko radno mesto“, kaže on.

Kako ističe, za ublažavanje nezaposlenosti potreban je ekonomski rast od preko sedam posto.

„To je moguće samo putem investicija u proizvodnji. Ali, Kosovo se suočava sa brojnim problemima, a glavni problemi su vladavina zakona, korupcija, ekonomski kriminal i bezbednosna situacija. To plaši strane investitore, uključujući i našu dijasporu. Napredak u tim oblastima treba da bude prioritet svake vlade i svakog kandidata za premijera“, kaže Kastrati.

Strane investicije na Kosovu su poslednjih godina u padu. U toku prošle godine, direktne strane investicije iznosile su 220 miliona eura, što je za 100 miliona manje nego u 2015.

Svetska banka ukazuje da je Kosovo na 63. mestu po pitanju zaštite investitora.

Bez većeg broja radnih mesta: Arian Zeka
Bez većeg broja radnih mesta: Arian Zeka

Kako ocenjuje Arian Zeka, direktor Američke privredne komore, politička nestabilnost za strane investitore znači i nedostatak stabilnosti u zemlji. Iako je, kako kaže, prošla vlada ostvarila ekonomski rast, ona nije uspela da kreira više radnih mesta i pored toga što su radna mesta bila glavna obećanja tokom kampanje 2014.

„Uglavnom su političke teme dominirale agendom“, navodi Zeka.

Neke od atraktivnijih industrija za strane investitore smatraju se agrobiznis, rudarstvo i minerali, kao i oblast tehnologije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG