Dostupni linkovi

U opštini Zubin Potok pucano na patrolu granične policije Kosova


Policija na mestu napada na policiju Kosova 15. april 2022.

U selu Zupče, u opštini Zubin Potok, na severu Kosova, koju većinski naseljavaju Srbi, ujutro 26. aprila je pucano na patrolu granične policije Kosova. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio portparol policije za region sever, Branislav Radović.

U 11.28 časova od strane Forenzičke jedinice iz Prištine, kao i Jedinice za terorizam, izvršen je uviđaj lica mesta u selu Zupče, potvrdio je Radović.

Od strane patrole policije Zubin Potok radi se na regulisanju normalizacije saobraćaja na magistralnom putu. Jedinice iz Prištine (istraga) su se oko 11.30 časova povukle sa terena.

"Nešto posle osam časova ujutru u utorak (26. april), od strane istražne jedinice je potvrđeno da je na magistralnom putu u selu Zupče u blizini dečijeg obdaništa pucano na službeno vozilo granične policije i vozilo je oštećeno. Sumnja se da je počinjeno od vatrenog oružja, a istražna jedinica vrši obezbeđenje mesta na kom se desio napad, a sve ostale relevantne jedinice su obaveštene", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova je saopštila da je izvršila akciju u Bošnjačkoj mahali, opština Severna Mitrovica, ali se za sada ne zna da li je ta akcija povezana sa napadima na Policiju.

Portparol Policije Kosova Baki (Kelani) Keljani je rekao da tokom ove policijske akcije nije uhapšena nijedna osoba.

"Nema izveštaja o hapšenjima, dok su dve osobe pozvane da se pojave pred Policijom Kosova, zbog sumnje da su pomagali u izvršenju krivičnog dela", rekao je Keljani za RSE.

Nije preizirao za koja kriviična dela se te osobe sumnjiče.

Osude napada

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković na Twitteru je napisao da najoštrije osuđuje ovaj napad.

"Najoštrije osuđujemo napad na vozilo KPS-a [Kosovske policijske službe], kao i svaki dosadašnji pokušaj ugrožavanja mira i stabilnosti. Podizanje tenzija na terenu, posebno na severu, nema nikakve veze sa Srbima. Ali ima veze sa potrebom mnogih da se Srbi na severu ocrne. Zapitajte se - kome ovo ide u prilog", napisao je Petković.

Saopštenjem se oglasila i Srpska lista Srpska lista, koja je osudila "incident koji se rano jutros dogodio u opštini Zubin Potok kada je oštećeno vozilo kosovske policije".

Ovaj incident ima za cilj destabilizaciju prilika, ali i pokušaj da se Srbi predstave kao neki nasilnici što ne odgovara istini, navodi Srpska lista u saopštenju medijima.

Srpska je pozvala "sve građane na suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije i ne dozvole da ovakvi incidenti ugroze preko potreban mir na ovim prostorima".

Ko god je ovo uradio ne misli dobro srpskom narodu, zaključili su u saopštenju.

Ovo je samo još jedan u nizu napada na policiju na severu Kosova u aprilu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja je rekao 15. aprila, govoreći o napadima policije na severu Kosova, na vanrednoj konferenciji za novinare, da su "različite grupe u poslednja tri dana izvršile četiri napada na tom području".

XS
SM
MD
LG