Dostupni linkovi

Kosovski muškarci skloniji korupciji, žene ređe prijavljuju


Ilustracija
Ilustracija

Muškarci su skloniji korupciji nego žene, ali žene manje prijavljuju ovu pojavu, izjavio je Hasan Preteni, šef kosovske Agencije za borbu protiv korupcije, na konferenciji UNDP-a na temu „Da li korupcija ima rod“.

Na konferenciji je bilo reči o ulozi žena u sprečavanju i borbi protiv korupcije na svim institucionalnim nivoima na Kosovu.

Na osnovu evidencije rada Agencije za borbu protiv korupcije, od više od 1.300 zvaničnika protiv kojih je podneta krivična prijave zbog korupcije, samo devet posto su žene. Preteni dodaje da su među njima su zamenici premijera, ministri, direktori, te rukovodioci javnih preduzeća i nezavisnih institucija.

Među ovim ženama, samo su dve na rukovodećim mestima. Od ukupnog broja zvničnika koji nisu prijavili imovinu Agenciji protiv korupcije samo 14 posto čine žene, od kojih ni jedna nije na visokoj poziciji. Samo su dve žene kažnjene zbog korupcije.

„Kažnjenih žena ima mnogo manje. Ali, još jedan element koji ne ide u prilog onoga što smo naveli jeste da su žene jako malo sklone da prijave korupciju. Na to se odlučuje nešto manje od pet posto žena. Ipak, treba zaviditi spremnosti žena da rade u institucijama čija je misija borba protiv korupcije. Ima policijskih zvaničnika, tužiteljica i dr. U Agenciji protiv korupcije, 38 posto uspolenih su žene“, kazao je on, dodajući da je borba protiv ove pojave ispunjena izazovima, ali da za to su potrebni obrazovani ljudi sa integritetom i moralom, te patrioti.

On je ohrabrio žene da ostanu daleko od korupcije ali im poručio i da se uključe u borbu protiv ove pojave.

Predsedavajuća parlamentarne Komisije za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Ljirije Kajtazi smatra da su žene one koje su bile najglasnije protiv korupcije. Ali, kako je dodala, to je prometno samo tamo gde žene imaju pristup izvršnom radu.

“Ja verujem da su one više uticale na dobre politike koje regulišu život svakom, a ono što život šteti svima svakako je korupcija koja se sve više prepisuje muškarcima”, kazala je ona.

Aleksandar Ćavaria iz Nacionalnog demokratskog instituta na Kosovu, kazao je da korupcija drugačije utiče kod muškaraca i žena, a uzimajući u obzir da se žene suočavaju sa političkom, društvenom i socijalnom diskriminacijom.

„U zemljama tranzicije ili u razvoju, žene se često suočavaju sa različitim vrstama diskriminacije. Korupcija ne znači samo diskriminacija, već je za žene otežavajuće onda kada traže pravdu“, kazao je on.

Kako bi se sprečila korupcija, on je kazao da je potrebno podići učešće žena u državnim institucijama i u privatnom sektoru.

XS
SM
MD
LG