Dostupni linkovi

Kosovo poziva svoje državljane da napuste Ukrajinu 


"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore poziva građane Republike Kosovo da ne putuju u Ukrajinu i ukoliko se nalaze tamo da je što pre napuste", navodi se u saopštenju
"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore poziva građane Republike Kosovo da ne putuju u Ukrajinu i ukoliko se nalaze tamo da je što pre napuste", navodi se u saopštenju

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova pozvalo je svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu usled povećanih tenzija između te zemlje i Rusije. Iz ovog Ministarstva navode da se ruske snage kreću u blizini granice sa Ukrajinom, te da se ne može isključiti početak otvorenog oružanog sukoba.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore poziva građane Republike Kosovo da ne putuju u Ukrajinu i ukoliko se nalaze tamo da je što pre napuste", navodi se u saopštenju koje je objavljeno i na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva.

Takođe se svi kosovski državljani u Ukrajini pozivaju da kontaktiraju ambasadu u Pragu, u Češkoj.

Nije saopšten broj kosovskih državljana koji se nalazi u Ukrajini.

I neke zemlje regiona, Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija su pozvale svoje građane da privremeno napuste Ukrajinu, dok Srbija i Bosna i Hercegovina nisu to zatražile od svojih državljana.

Takođe, druge zemlje, poput SAD, Velike Britanije, Nemačke, Švedske, Norveške, su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu.

SAD, Australija i Kanada su najavile i evakuaciju svojih ambasada iz Kijeva.

Nakon što je Rusija okupila preko 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom, strahuje se da bi zvanična Moskva mogla da izvrši i invaziju na Ukrajinu.

Predsednik SAD Joe Biden rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru 12. februara da bi ruska invazija na Ukrajinu "proizvela veliku ljudsku patnju i umanjila status Rusije" u svetu.

Moskva od Zapada traži garancije da NATO neće prihvatiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije u članstvo i da će zaustaviti raspoređivanje oružja u Ukrajini i povući svoje snage iz istočne Evrope. Zapadne zemlje su odbile ovakav zahtev.

U istočnoj Ukrajini od 2014. godine traju sukobi između vladinih snaga i proruskih separatista, u kojima je do sada život izgubilo preko 14.000 ljudi. Upravo te 2014. je Rusija i oduzela poluostrvo Krim Ukrajini.

XS
SM
MD
LG