Dostupni linkovi

Strane države pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu


Fotografija Ministarstva odbrane Rusije od 9. februara 2022. pokazuje kako borbene posade PVO sistema S-400 preuzimaju borbenu dužnost tokom zajedničkih vježbi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije

Brojne zemlje pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu, usred upozorenja o ruskoj invaziji.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da bi svi državljani Ujedinjenog Kraljevstva "trebali otići sada dok su komercijalna sredstva još dostupna".

SAD su navele da bi do invazije moglo doći u bilo kom trenutku, a predsjednik Joe Biden je upozorio je da bi "stvari mogle brzo podivljati”.

„Američki građani treba da odu sada“, rekao je Biden u intervjuu 10. februara za NBC News.

Među zemljama koje pozivaju svoje građane da odu su Norveška, Holandija, Estonija, Japan i Južna Koreja. Latvija je u svom upozorenju navela "ozbiljnu prijetnju sigurnosti koju predstavlja Rusija".

Također, počela je veliku vojnu vježbe sa susjednom Bjelorusijom, a Ukrajina je optužila Rusiju da joj blokira pristup moru Crnom moru.

Kremlj kaže da želi uvesti "crvene linije" kako bi osigurao da njegov bivši sovjetski susjed ne pristupi NATO-u.

Rusija u blizini granice sa Ukrajinom ima oko 100.000 vojnika, ali odbacuje mogućnost invazije na tu zemlju. NATO i zapadni saveznici u strahu od ruske invazije na Ukrajinu povećavaju svoje prisustvo u Istočnoj Evropi.

Poziv uputile Crna Gora i Sjeverna Makedonija

Crna Gora i Sjeverna Makedonija također su pozvale svoje građane da 'privremeno' napuste Ukrajinu. Dodaju da bi građani koji to do sada nisu učinili, trebali da se jave ambasadama svojih zemalja u Ukrajini.

Izvori: AFP, RSE
XS
SM
MD
LG