Dostupni linkovi

Lokalni izbori prvi test za vladajuće snage Aljbina Kurtija na Kosovu


Kosovo je u 2021. godini izlazilo i na parlamentarne izbore, na fotografiji red za glasanje u Prištini na parlamentarnim izborima 14. februara 2021.
Kosovo je u 2021. godini izlazilo i na parlamentarne izbore, na fotografiji red za glasanje u Prištini na parlamentarnim izborima 14. februara 2021.

Sve je spremno za redovne lokalne izbore u nedelju, 17. oktobra, kada će građani Kosova birati nove gradonačelnike i odbornike u 38 opština – saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK), Policije Kosova i Tužilaštva.

Ove izbore će nadgledati 3.352 policajaca i 80 tužilaca, saopšteno je na konferenciji za novinare 15. oktobra u Prištini.

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići (Kreshik Radoniqi) je pozvao sve građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa u nedelju i izaberu one koji će ih na lokalnom nivou predstavljati u naredne četiri godine.

Objavljen je i konačni spisak birača, prema kome će u nedelju pravo glasa imati 1.885.448 građana Kosova. Biće otvoreno 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Lokalna vlast na Kosovu se bira na četvorogodišnji mandate, a na izborima u nedelju učestvuje 90 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Koje su teme bile u kampanji?

Jednomesečna predizborna kampanja za lokalne izbore završava se 15. oktobra u ponoć.

Fokus u kampanji kandidata i samih političkih subjekata je bio na ulaganja u zdravstvo, borbi protiv pandemije korona virusa, realizaciji infrastrukturnih projekata, zaštiti životne sredine, ekonomskom razvoju, podršci mladima, sportu i kulturi.

Prema oceni Institituta za napredna istraživanja (GAP) najžešća kampanja se vodila u opštinama Priština, Prizren, Peć, Đakovica, Mitrovica, Gnjilane i Uroševac.

Na osnovu ovih sedam opština se dele i regioni na Kosovu.

Bekim (Salihu) Saljihu, viši istraživač na Institutu GAP u izjavi za RSE ocenjuje da je vođena korektna predizborna kampanja, te da nije bilo govora mržnje na račun drugih kandidata i političkih subjekata.

Ipak, on smatra da su se neka predizborna obećanja davala nasumično, te da je bilo pitanja o kojima se govorilo, a koja uopšte nisu u nadležnosti lokalnih samouprava.

„Što se tiče obećanja koja daju (kandidati za gradonačelnike) u glavnim opštinama, ona su i dalje ista kao u prethodnim kampanjama. Najviše se daju obećanja u oblasti infrastrukture. Glavni problemi u kosovskim opštinama su: zagađenje vazduha, nedostatak zelenila, nedostatak parkinga, nedostatak projekata koji bi generisali urbanističku estetiku. Nedostaju nam i investicije u oblasti prečišćavanja otpadnih voda. Ovi problemi su rasprostranjeni u skoro svim opštinama na Kosovu i iznenađujuće ili paradoksalno prate Kosovo od posleratnog perioda", kaže Saljihu.

Da li će Samoopredeljenje ponovo dobiti podršku?

Na parlamentarnim izborima, održanim u februaru ove godine, Pokret Samoopredeljenje je osvojio ubedljivu pobedu, odnosno preko 50 odsto glasova, što je lideru te stranke, aktuelnom premijeru Aljbinu (Albin) Kurtiju, omogućilo da Vladu formira bez koalicije sa vodećim albanskim strankama.

Aljbert Krasnići (Albert Krasniqi) iz organizacije Demokratija Plus (D +) u izjavi za Radio RSE ukazuje da se lokalni i parlamentarni izbori ne mogu upoređivati, i dodaje da su se rezultati ovih izbora drastično razlikovali u prethodnim godinama.

„Tradicionalno je bilo različitih rezultata. Takmiče se na različitim nivoima vlasti, postoje različiti izborni akteri koji traže podršku građana i na taj način ne možemo doći do jasnih zaključaka oko realne snage političkih subjekata“, navodi Krasnići.

Ko je pobedio na izborima 2017. godine?

Na lokalnim izborima 2017. godine, najviše opština je osvojila Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. Gradonačelnici Srpske liste su do sada bili na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Radi se o opštini Gračanica, Štrpce, Klokot, Parteš - Pasjane, Ranilug, Novo Brdo, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Iza Srpske liste je Demokratski savez Kosova, koji je 2017. godine pobedio u osam opština - Kosovu Polju, Gnjilanu, Istoku, Lipljanu, Peći, Vitini, Vučitrnu i Podujevu.

Alijansa za budućnost Kosova je došla na čelu sedam lokalnih samouprava - Dečanu, Đakovici, Juniku, Klini, Obliću, Orahovcu i Suvoj Reci.

Na poslednjim lokalnim izborima 2017. godine Demokratska partija Kosova je najviše glasova dobila u opštini Dragaš, Glogovac, Uroševac, Kačanik i Štimlje.

Sa druge strane, Pokret Samoopredeljenje je pobedio u kosovskoj prestonici Prištini, ali i u Prizrenu, te Kamenici.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je u međuvremenu napustio Samoopredeljenje
Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je u međuvremenu napustio Samoopredeljenje

U međuvremenu, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti (Shpend Ahmeti) i gradonačelnk Kamenice Ćendron Katsrati (Qendron Kastrati) su napustili stranku Aljbina Kurtija.

Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) je 2017. godine odnela pobedu u Mališevu, dok je na čelu opštine Mamuša došla Turska demokratska stranka.

Nezavisni kandidat Refki Suma je u prethodne četiri godine vodio opštinu Eljez Han (Đeneral Janković), a Skenderaj (Srbica) nezavisni kandidat Bekim (Jashari) Jašari.

Međutim, Pokret Samoopredeljenje je u februaru 2020. godine došao i na čelu opštine Podujevo, gde su bili raspisani vanredni izbori nakon što je tadašnji gradonačelnik Agim (Veliu) Veljiu podneo ostavku jer je imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova Kosova.

Takođe, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri se nakon lokalnih izbora 2017. godine pridružio Pokretu Samoopredeljenje, iako je prethodno pobedu na lokalnim izborima odneo ispred Alijanse Novo Kosovo.

Nova rukovodstva unutar opozicionih partija

Politički analitičar Imer (Mushkolaj) Muškoljaj napominje da se poslednjih godina promenila građanska percepcija oko lokalnih izbora.

Prema njegovoj oceni, građani prate program kandidata, ono što im se obećava tokom kampanje od kandidata, a ne od lidera partija ili samih članova Vlade.

"To je napredak u smislu da građani jedne opštine glasaju tačno za ono što lokalni lider obećava ili može da ispuni, a ne za obećanja koja daje predsednik stranke ili državni lider", navodi Muškoljaj.

Muškoljaj ne isključuje mogućnost da Pokret Samoopredeljenje na predstojećim lokalnim izborima ostvari lošiji rezultat nego na parlamentarnim, jer je došlo do promene rukovodstva unutar dve najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

Na čelu DSK je došao Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) a na čelu DPK Memlji Krasnići (Memli Krasniqi).

Aljbert Krasnići iz Demokratije plus ocenjuje da će lokalni izbori biti dobar test za ove dve opozicione prtije, odnosno da se vidi koliko su promene unutar stranke bile produktivne.

"Ne mora nužno podrška da se pruža kandidatu u opštini, može biti podrška političkom lideru te političke stranke", smatra Krasnići.

Istorija lokalnih izbora na Kosovu

Prvi izbori za lokalnu upravu održani su oktobra 2000, što su bili prvi izbori od završetka rata na Kosovu juna 1999.

Poslednji lokalni izbri koji, posredstvom Privremene administarcije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), održani su novembra 2007. godine a kosovske vlasti u februaru 2008. godine proglašavaju nezavisnost.

Potom su 2013. godine održani prvi lokalni izbori na celoj teritoriji Kosova, odnosno i na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

XS
SM
MD
LG