Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samoopredeljenje učvrstilo poziciju?


Izlaznost bila 43.6 dosto

Kosovski analitičari tvrde da je pokret Samoopredeljenje učvrstio svoju poziciju u kosovskim opštinama, u poređenju sa 2013. kada nije bio toliko relevantan na lokalnom nivou. Stagnacija je uočena kod ostalih partija, iako se za Demokratski savez Kosova, numerički gledano, može reći da je pobednik ovih izbora. Dodaju, takođe, da je uspeh Srpske liste u većini opština zabrinjavajuć.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije, polovina opština na Kosovu (njih 19) će ići u drugi krug glasanja.

Na glasanje neće ići Dečane, Glogovac, Kosovo Polje, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Peć, Srbica (Skenderaj), Štrpce, Vitina, Zubin Potok, Zvečan, Junik, Mamuša, Elezov Han, Gračanica, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica.

Ponovo će se glasati u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu, Mališevu i Klokotu.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafa dobio je četiri opštine - Kosovo Polje, Lipljan, Peć i Vitinu, a u drugi krug ide u deset opština i to u Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kamenici, Obiliću, Podujevu, Prištini, Suvoj Reci, Uroševcu, i Vučitrnu.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija učvrstio svoju poziciju u kosovskim opštinama
Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija učvrstio svoju poziciju u kosovskim opštinama

Demokratska partija Kosova Kadri Veseljija dobila je samo Glogovac a u drugi krug ide takođe u deset opština i to u Dragašu, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Prizrenu, Štimlju, Uroševcu, Vučitrnu i Mališevu.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja dobila je Dečane i Junik. U drugi krug ide u šest opština, u Đakovici, Orahovcu, Istoku, Obiliću, Suvoj Reci te Klini.

Srpska lista dobila je devet opština sa srpskom većinom, i to u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku, Gračanici, Novom Brdu, Partešu, Ranilugu i Štrpcu, u drugi krug ide samo u Klokotu.

Pokret Samoopredeljenje nije dobio ni jednu opštinu, ali u drugi krug ide u pet njih i to u Prištini, Gnjilanu, Kačaniku, Kamenici, Podujevu, Prizrenu.

U drugi krug u Mališevu ide Inicijativa Fatmira Ljimaja, Alternativa (Mimoza Kusari Ljilja) ide u drugi u Đakovici, dok su nezavisni kandidati, Refki Suma i Bekim Jashari dobili Elezov Han i Srbicu.

Kosovski analitičar, Armend Muja, kaže da će se, ukoliko se uporede ovi izborni rezultati sa rezultatima lokalnih izbora 2013. godine, uočiti da je pobednik izbora pokret Samoopredeljenje, zato što je ovaj pokret udvostručio podršku u gotovo svim opštinama.

„Taj pokret nije bila relevantna partija na lokalnom nivou tada, a sada je u polovini opština od suštinske važnosti“, ističe Muja.

Ostale partije su uglavnom, uz par izuzetaka, zabeležile pad, osim Demokratske partije Kosova u Prizrenu gde je postigla dobar uspeh, i Demokratskog saveza Kosova u pet-šest opština.

Sa numeričkog aspekta, Muja veruje da je pobednik lokalnih izbora Demokratski savez Kosova iz dva razloga.

„Kosovski birači su na jedan način nagradili Demokratski savez nakon veoma loših rezultata na parlamentarnim izborima u junu. Drugo, DSK je uglavnom ponovo dobio opštine koje je vodio do sada. Interesantno je reći da je ta partija ponovo izgubila Prištinu koja je bila glavno uporište DSK-a, ali je u igri za drugi krug“, ističe Muja.

On veruje da će drugi krug doneti manje promene, a u pojedinim opštinama i kontra reakcije.

„Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova biće odlučujuće u nekoliko opština, kao što je Priština. U Mitrovici, odlučivaće glasači pokreta Samoopredeljenje i Demokratsog saveza Kosova. U Prizrenu će biti Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa i poslanici iz redova zajednica, itd.“, navodi Muja.

Komentarišući uspeh Srpske liste, koja je odnela ubedljivu pobedu u devet od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, Muja ističe da je to malo zabrinjavajuće jer postoje napori da se monopolizuje način razmišljanja srpske zajednice na lokalnom nivou, nakon što se to desilo i na centralnom.

Imer Muškoljaj potvrđuje da je pokret Samoopredeljenje, za razliku od 2013. ovaj put dobio mnogo više glasova. Kaže da su građani sada obazriviji kada je glasanje u pitanju.

„Alijansa za budućnost Kosova pokušava da povrati većinu opština koje je izgubila 2013. Demokratska partija Kosova trudi se da povrati dve opštine koje je izgubila 2013. Dok se pokret Samoopredeljenje trudi da preuzme dve važne opštine. Ipak, ovo nije crno-bela situacija i ne možemo da govorimo o dobitnicima i gubitnicima. Sve velike političke partije su u igri na celom Kosovu“, ističe Muškoljaj.

Građani Kosova u nedelju su birali lokalno rukovodstvo u 38 opština a izlaznost je bila 43.6 dosto.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG