Dostupni linkovi

Nema odlaganja izbora na Kosovu


Opozicione stranke na Kosovu ne podržavaju zahtev za odlaganje lokalnih izbora, koji su zakazani za 17. oktobar ove godine. (Foto: Građanin u Prištini glasa na opštim izborima održanim 14. februara 2021.)
Opozicione stranke na Kosovu ne podržavaju zahtev za odlaganje lokalnih izbora, koji su zakazani za 17. oktobar ove godine. (Foto: Građanin u Prištini glasa na opštim izborima održanim 14. februara 2021.)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u ponedeljak (13. septembar) da se datum održavanja lokanih izbora neće promeniti.

Ona je to rekla nakon konsultacija sa političkim partijama, pošto je Institut za javno zdravlje preporučio da se lokalni izbori 17. oktobra, zbog epidemiološke situacije, odlože.

Takav zahtev, međutim, nisu podržale opozicione partije na Kosovu, dok je lider pokreta Samoopredeljenje, aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin), pozivajući se na aktuelnu epidemiološku situaciju, kazao da je za odlaganje izbora, ali da jedno takvo mišljenje neće imponirati.

Osmani je rekla da bez obzira na mišljenje Instituta, opozicija je mišljenja da se izborni proces ne treba odložiti, dodajući da to ne znači da se ona slaže s time.

"Jedini način za odlaganje izbora je postizanje saglasnost vlasti i opozicije. Dok Ustav ne predviđa tako nešto, za odlaganje izbora potrebna je saglasnost vlasti i opozicije za određivanje novog datuma. To je međunarodni standard ustanovljen Venecijanskom komisijom, Evropskim parlamentom i dr.", poručila je Osmani.

Ranije su zvaničnici opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, rekli da će prisustvovati sastanku sa predsednicom u petak (17. septembar), ali dodaju da je zahtev za odlaganje izbora za njih neprihvatljiv.

"To je nerazuman i nepotreban zahtev i mi smo protiv kao stranka. U tom slučaju, ni jedna institucija na lokalnom nivou neće imati legitimiteta, a to može da prouzrokuje velike probleme“, navodi za RSE Arben Gaši (Gashi), šef parlamentarne grupe te partije.

On tvrdi da se Vlada treba baviti što efikasnijim upravljanjem pandemije, a ne da pokušava da odloži izbore. Ne isključuje iz mogućnosti da se u potpunosti anulira predizborna kampanja, koja bi inače po zakonu trajala mesec dana.

Ujedinjena opozicija protiv odlaganja izbora

I iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova ukazuju na probleme u slučaju odlaganja izbora.

"To će praktično biti upražnjena moć, opštine će imati upravljanje kojem ističe rok trajanja. Mogućnost da dođe do zloupotreba, slabe efikasnosti je veoma velika", kaže Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj), poslanik te partije.

Podseća da je Kosovo održalo prevremene parlamentarne izbore i u februaru ove godine (2021).

"Nismo ni sigurni kada će se završiti pandemija ukoliko se ne završi masivno vakcinisanje populacije", dodaje Drešaj.

Iz najveće opozicione partije, Demokratske partije Kosova, nisu odgovarali na pozive Radija Slobodna Evropa (RSE).

U pokretu Samoopredeljenje navode da su zdravstvene institucije one koje trebaju da daju potrebnu procenu po ovom pitanju.

Krasnići: Predsednik nema nadležnost za odgađanje izbora

S druge strane, Aljbert Krasniqi (Albert Krasniqi) iz nevladine organizacije Demokratija plus (D+) tvrdi da se sa aktuelnim zakonskim okvirom Kosova, izbori ne mogu odložiti, bez obzira na volju predsednice ili političkih partija.

On ističe da ni Ustav ni zakoni ne određuju ovlašćenja predsedniku države da poništi ili odloži izbore.

Predsednik države ima ta ovlašćenja samo u slučaju raspisivanja izbora.

"Jedina mogućnost za odlaganje izbora jeste ukoliko se proglasi vanredno stanje. Tada se onda produžava mandat skupštinama opština, gradonačelnicima, ili ukoliko se sve političke partije u parlamentu slože da se izbori odlože", navodi Krasnići.

Na početku pandemije u martu 2020., tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) doneo je odluku da odloži vanredne lokalne izbore u opštini Podujevo.

Krasnići kaže da se ni u tom slučaju nije poštovao zakonski okvir i da je takva odluka bila u suprotnosti sa ovlašćenjima predsednika.

S druge strane, infektolog Hamdi Ramadani kaže za RSE da se Kosovo treba fokusirati na borbu protiv pandemije, budući da je broj smrtnih slučajeva visok.

"Pitanje odlaganje izbora na nekoliko dana ili nedelja je u potpunosti političko o čemu treba politika da odluči. Ali smatram da, svaka institucija, svaki građanin, političar, treba da se fokusira na borbu protiv pandemije", navodi on.

Kosovo je inače poslednjih nedelja zabeležilo porast novih slučajeva. Pojedinih dana bilo je i preko 2.000 takvih.

U poslednjih 10 dana od korona virusa preminulo je 237 osoba.

Saradnja na tekstu: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG