Dostupni linkovi

Samoopredeljenje izgubilo Prištinu i Prizren, poraz u još nekoliko opština


Kandidat DSK Prparim Rama novi je načelnik Prištine (na fotografiji tokom glasanja u nedelju 14. novembra)
Kandidat DSK Prparim Rama novi je načelnik Prištine (na fotografiji tokom glasanja u nedelju 14. novembra)

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu vladajući pokret Samoopredeljenje aktuelnog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren.

Od 12 opština u kojim je išlo u drugi izborni krug Samoopredeljenje je dobilo tek četiri - Gnjilane, Podujevo, Kamenicu i Štimlje, a nije dobilo Obilić, Đakovicu, Kačanik, Kosovo Polje, Vitinu i Orahovac.

Drugi izborni krug, koji je održan mesec dana nakon prvog, smatra se ključnim testom za Samoopredeljenje i Kurtija.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, u Prištini je u drugom krugu glasanja u nedelju (14. novembra) pobedio arhitekta školovan u Britaniji Prparim (Perparim) Rama iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) sa oko 51 odsto glasova.

Kandidat Samoopredeljenja, bivši ministar zdravlja, Arben Vitia iz Samoopredeljenja dobio je oko 48 odsto glasova. Vitia je priznao poraz i poželeo uspeh Rami, dok je novi gradonačelnik Prištine obećao da će raditi u korist svih građana Prištine.

Ostale opštine

U Prizrenu je više glasova dobio kandidat Demokratske partije Kosova (DPK) Šaćir (Shaqir) Totaj u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Mutahera Haskuku. Totaj je dobio 51 odsto glaosva a Haskuka skoro 49.

Kandidat za gradonačelnika Đakovice Ardian Đini iz redova Alijanse za budućnost Kosova je pobedio u toj opštini protiv Mimoze Kusari Ljilje, koja je bila kandidatkinja Samoopredeljenja. Đini je dobio oko 56 odsto glasova birača a Kusari Ljilja oko 43 odsto.

U Gnjilanu je više glasova dobio Aljban Hiseni (Alban Hyseni) iz Samoopredeljenja u odnosu na Ljutfi Hazirija (Lutfi Haziri) iz DSK. Hiseni je dobio oko 51 odsto glasova a Haziri oko 48.

U Podujevu je dobio većinu glasova Špejtim Bulići (Shpejtim Bulliqi) iz Samoopredeljenja sa oko 51 odsto glasova.

Takođe, na osnovu preliminarnih rezultata, Samoopredeljenje je pobedilo još u Kamenici i Štimlju. DSK je, osim Prištine, dobio Istok, Kosovo Polje i Vitinu. DPK je pobedila i u Glogovcu, Dragašu, Kačaniku i Vučitrnu.

Alijansa za budućnost Kosova je, osim u Đakovici, pobedila još u Klini, Orahovcu i Juniku. Socijaldemokratska inicijativa je pobedila u Mališevu. U Obiliću je pobedio Džafer Gaši (Xhafer Gashi) iz Građanske inicijative za Obilić.

Od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u nedelju na birališta su izašli samo građani Klokota, gdje je više glasova birača dobio Vladan Bogdanović (55,13 odsto) u odnosu na Strahinju Spasića iz Građanske inicijatve Srpska narodna sloga (44,87 odsto).

U Mamuši je dobila Turska demokratska partija Kosova.

Promenjenja politička scena

Predsednik DPK Memlji Krasnići (Memli Krasniqi)je rekao da је njegova partija u drugom krugu izbora pobedila u pet opština i dodao da su građani Kosova odbacili “model vladavine jednog čoveka”.

„Nakon ovih izbora politička scena na Kosovu se promenila. Nema više dominantne političke snage kao pre osam meseci. Građani Kosova su okrenuli leđa Aljbinu Kurtiju i Pokretu Samoopredeljenje“, rekao je Krasnići.

Krasnići je podvukao da je DPK osvojila ukupno devet opština.

Prethodno je lider DSK Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) rekao da je njegova partija pobedila u drugom krugu u šest opština, uključujući glavni grad, Prištinu.

„То је izvanredan uspeh za Demokratski savez Kosova i za glavni grad“, rekao je on.

Glasalo 38 odsto birača

Građani Kosova u nedelju su u drugom krugu birali gradonačelnike u 21 opštini. Do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati glasalo je oko 38 odsto građana, prema podacima Centralne izborne komisije.

Prvi krug je održan 17. oktobra i tada je izabrano 17 gradonačelnika. Na Kosovu funkcioniše ukupno 38 lokalnih samouprava.

Pravo glasa na biralištima koja su otvorena u sedam sati i zatvorena u 19 časova, imalo je 1.260.571 građana Kosova, a bilo je otvoreno 1.638 biračkih mesta u okviru 575 biračkih centara.

Birači van Kosova su od 29. oktobra imali dve nedelje rok da iskoriste pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora.

Policija dobila 21 prijavu nepravilnosti

Kosovska policija je saopštila da je primila 21 prijavu u vezi sa izbornim procesom, a tužioci su reagovali u tri slučaja.

U saopštenju za medije se precizira da je u opštini Junik i Peć pokrenut postupak za krivično delo "ometanje glasanja", a osumnjičenom je određen pritvor od 48 sati.

Takođe je jedno lice privedeno zbog "remećenja javnog reda i mira" u opštini Junik i Peć, ali je potom pušteno.

U opštini Vučitrn je jedno lice osumnjičeno za "falsifikovanje dokumenta" i ovaj slučaj je ušao u redovnu proceduru.

Sa druge strane, Centralna izborna komisija je saopštila da do 15 časova nije dobila informacije o incidentima koji bi mogli da utiču na izborni proces.

Prethodno je koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izborni proces, saopštila da se ne poštuju epidemiološke mere protiv COVID-19.

Centralna izborna komisija je saopštila da do 15 časova nije dobila informacije o incidentima koji bi mogli da utiču na izborni proces. Na slici: Glasanje u Prištini, 14. novembar 2021.
Centralna izborna komisija je saopštila da do 15 časova nije dobila informacije o incidentima koji bi mogli da utiču na izborni proces. Na slici: Glasanje u Prištini, 14. novembar 2021.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u Prištin gde je glasao poručio da su lokalni izbori važni, te pozvao sve sa pravom glasa da iskoriste ovu priliku i izaberu svoje lokalne lidere, koji će ih voditi u naredne četiri godine.

"Danas je jako važan dan, kada se određuje sudbina u opštinama u kojima živimo. Zato je veoma važno da građani obave svoju dužnost kako bi sutra imali veća prava i kvalitetniji život", izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Otpravnik poslova SAD na Kosovu Nicholas J. Giacobbe je takođe pozvao sve da iskoriste svoje pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora i na svom Twiter nalogu napisao da glasanjem osigurava demokratija.

U međuvremenu je tokom izbornog dana šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu, Lukas Mandl, rekao da nedeljne lokalne izbore u 21 opštini pomno prati 62 posmatrača, te dodao da će pažljivo pratiti celi izborni proces, kao i proces prebrojavanja glasova.

"Ohrabrujem građane da ostvare svoje pravo glasa, da izađu na izbore, da glasaju za jednog ili drugog kandidata i da doprinesu demokratiji", rekao je Mandl.

Inače, na lokalnim izborima 2017. godine se u devetnaest opština u prvom krugu znao pobednik, dok se u drugih devetnaest opština išlo u drugi krug.

Kako je protekao prvi krug glasanja?

U prvom krugu lokalnih izbora 17. oktobra glasalo je oko 43 odsto građana sa pravom glasa.

Najveća izlaznost je bila u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo pa je tako u Zvečanu glasalo oko 85 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Posmatrači Evropske unije su ocenili da tokom izbornog dana nije bilo većih nepravilnosti.

Lokalna vlast na Kosovu se bira na četvorogodišnji mandat.

Samo Klokot 'Srpska lista' nije dobila u prvom krugu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Ko je pobedio u prvom krugu glasanja?

Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti nije dobio nijednu opštinu u prvom krugu glasanja ali u drugi krug idu u 12 opština.

Alijansa za budućnost Kosova je pobedila u opštini Dečane pa će tu lokalnu samoupravu u naredne četiri godine voditi Baškim Ramosaj (Bashkim Ramosaj), kao i u Suvoj Reci gde je pobedio Balji (Bali) Muharemaj.

Demokratski savez Kosova je u prvom krugu dobio Lipljan sa kandidatom Imri Ahmetijem i Peć, gde je pobedu odneo Gazmend (Muhaxheri) Muhadžeri.

Demokratska partija Kosova je u prvom krugu lokalnih izbora pobedila u Južnoj Mitrovici pa će tu lokalnu samoupravu u naredne četiri godine voditi Bedri Hamza. Ova partija je pobedila i u Uroševcu, gde će gradonačelnik biti Agim (Aliu) Aljiu, kao i u Eljezovm Hanu gde je pobedu odneo Mehmet (Ballazhi) Balaži.

Ubedljivo najviše opština u prvom krugu glasanja je dobila Srpska lista, odnosno devet od deset opština sa srpskom većinom, pa će tako Milan Radojević biti na čelu Severne Mitrovice, Zoran Todić će ponovo biti gradonačelnik Leposavića, Srđan Vulović je pobedio u Zubinom Potoku, Dragiša Milović u Zvečanu, u Gračanici će nova gradonačelnica biti Ljiljana Šubarić, u Novom Brdu je pobedio Saša Milošević, Dalibor Jevtić u Štrpcu, Katarina Ristić u Ranilugu i Dragan Petković u Partešu.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Za odbornike u lokalnim skupštinama se glasalo u prvom krugu, a prema podacima CIK-a najviše glasova je osvojio Demokratski savez Kosova, preko 170. 000, dok je vladajući Pokret Samoopredeljenje, dobio 168.084 glasova. Sledeći Demokratska partija Kosova (161.645), Alijansa za budućnost Kosova (90.863) i Srpska lista (53.342).

Drugi krug izbora na Kosovu se odvijao uz poštovanje epidemioloških mera u borbi protiv COVID-19, bilo je obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance.

Omogućeno je bilo glasanje i osobama koje boluju od COVID-19, kao i osobama koje se nalaze u samoizolaciji.

Uz epidemiološke mere je održan i prvi krug lokalnih izbora 17. oktobra, kao i i parlamentarni izbori početkom godine.

XS
SM
MD
LG