Dostupni linkovi

Nove antikorona mere na Kosovu zbog alarmantne situacije sa zarazom


Kosovo je danima obaralo rekord po broju novoinficiranih korona virusom (na fotografiji: COVID odeljenje Infektivne klinike u Prištini, 19. avgust 2021.)
Kosovo je danima obaralo rekord po broju novoinficiranih korona virusom (na fotografiji: COVID odeljenje Infektivne klinike u Prištini, 19. avgust 2021.)

Vlada Kosova je uvela nove mere dok se iz dana u dan povećava broj slučajeva zaraze korona virusom, a policija najavljuje strožu kontrolu.

Na Infektivnoj klinici pri Univerzitetsko bolničkom centru u Prištini gotovo da nema ni jednog slobodnog kreveta za one kojima je potrebna hospitalizacija zbog COVID -19.

Kosovo je nekoliko dana u nizu obaralo rekord po broju novoinficiranih na dnevnom nivou a prema izveštaju od 20. avgusta, u roku od 24 časa je zabeleženo 2.250 novih slučajeva korona virusa, dok je četiri pacijenata preminulo od posledica COVID-19.

Na osnovu podataka Ministarstva zdravstva, trenutan broj aktivnih slučajeva je 16.341.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Veliki broj hospitalizovanih COVID pacijenata

Da je epidemiološka situacija ozbiljna pokazuje i izveštaj Univerzitetsko kliničko bolničke službe Kosova od 20. avgusta, prema kome 603 pacijenata od ukupno 702 hospitalizovanih, ima COVID-19.

Od toga je 539 pacijenata na kiseoniku, dok je njih 28 u kritičnom zdravstvenom stanju.

Infektolog Izet Sadiku u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da je oko 90 odsto pacijenata, koji su hospitalizovani na Infektivnoj klinici u Prištini, na terapiji kiseonikom.

Većina hospitalizovanih nije primilo vakcinu protiv korona virusa.

Prema navodima nadležnih zdravstvenih institucija, na Kosovu je dominantan delta soj korona virusa, a ono što je poznato je da se ova varijanta mnogo brže širi od originalnog virusa.

"Iako je prošlo kratko vreme od početka ovog poslednjeg talasa, utisci su da pacijenti imaju težu kliničku sliku nego ranije. Zato apelujemo na ljude da poštuju mere, da se drže na distanci, da se ne okupljaju bez potrebe. U isto vreme treba stvoriti mogućnosti da se što više ljudi vakciniše jer je vakcina glavno sredstvo za sprečavanje bolesti", navodi Sadiku.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Istraživanja u Sjedinjenim državama pokazuju da osobe koje su primile vakcinu protiv korona virusa imaju blažu kliničku sliku a manje su i šanse da vakcinisane osobe uopšte dobiju infekciju.

Apeli građanima da se vakcinišu

Kosovske vlasti apeluju na građane Kosova da se odazovu imunizaciji uz napomenu da do sada nije prijavljen smrtni slučaj kod osoba koje su vakcinisane.

Imunizacija građana Kosova je počela krajem marta, a Vlada Kosova je ranije saopštila da do kraja godine planira da vakciniše oko 60 odsto stanovništva. Međutim, do 20. avgusta, prvu dozu vakcine je primilo preko 660.000 građana Kosova, a drugu oko 227.581, što je malo preko deset odsto od ukupnog broja stanovnika.

Na Kosovo je 20. avgusta, kao donacija Sjedinjenih Država, stigao i prvi kontingent od 35.100 doza vakcina protiv korona virusa, kompanije Pfizer. Ove vakcine su na Kosovo stigle u okviru programa COVAX, koji ima za cilj distribuciju vakcina siromašnim zemljama.

Na ceremoniji primopredaje vakcina, i ambasador SAD Prištini Filip Kosnet (Philip Kosnett) ponovo je apelovao na građane Kosova da se vakcinišu jer su, kako je rekao, vakcine sigurne.

Kosnet (na fotografiji, septembar 2020.) apeluje na građane Kosova da se vakcinišu
Kosnet (na fotografiji, septembar 2020.) apeluje na građane Kosova da se vakcinišu

Poziv na vakcinaciju i nastavnim radnicima

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova je pozvalo svo nastavno osoblje da se vakciniše protiv korona virusa uoči početka nove školske godine. Samo u preduniverzitetskoj nastavi na Kosovu učestvuje više od 23.000 obrazovnog kadra.

Na osnovu poslednjih podataka Ministarstva zdravstva i Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je oko 55 000 kadra iz celokupnog obrazovnog sistema primilo vakcinu protiv korona virusa.

Ministarstvo obrazovanja planira da nova školska godina na Kosovu počne bez odlaganja, odnosno 1. septembra i to uz fizičko prisustvo učenika i nastavnika u školama a ne na daljinu kako je bio slučaj ranije.

Korona virus, objašnjenje za djecu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Šef katedere za infektologiju na Medicinskom fakultetu u Prištini Iljir Toljaj (Ilir Tolaj) u izjavi za RSE napominje da nadležne institucije sada moraju da rade na vakcinaciji dece, jer, prema njegovoj oceni, upravo oni su sledeća kritična grupa među kojom može da se širi korona virus.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je najviše novoinficiranih među populacijom od 20 do 29 godina.

"Sada ova starosna grupa od 20 do 30 godina će stvoriti imunitet i u narednom talasu će biti ugrožena deca od 7 do 18 godina", napominje Toljaj.

Prizor sa Infektivne klinike u Prištini (19. avgust 2021.)
Prizor sa Infektivne klinike u Prištini (19. avgust 2021.)

Ministarstvo zdravlja Kosova je 16. avgusta saopštilo da će u narednom periodu biti omogućena i vakcinacija protiv korona virusa za građane ispod 18 godina, odnosno osobe starije od 16 godina će moći da prime vakcinu Pfizer, dok će deca u uzrastu od 12 do 15 godina primati vakcinu na osnovu zdravstvenih indikacija.

Nove mere će stabilizovati epidemiološku situaciju?

Na Kosovu su u petak (20. avgust) stupile na snagu i nove mere u borbi protiv pandemije koje je Vlada Kosova uvela usled drastičnog povećanja novoinficiranih korona virusom.

Nove restriktivne mere predviđaju zatvaranje noćnih klubova, a zabranjuje se i organizacija svadbi, matura i drugih manifestacija. Od petka i ugostiteljski objekti imaju skraćeno radno vreme, odnosno dozvoljava im se da rade do 22:30 časova, a ne do ponoći, kao što je to bio slučaj do sada. Obavezno je i nošenje maski u zatvorenim prostorijama kao u javnom prevozu.

Oni koji na teritoriju Kosova ulaze iz rizičnih zemalja po pitanju korona virusa, moraće da imaju negativan test ili potvrdu o vakcinaciji.

Profesor Toljaj napominje da je pre svega važno da se izbegavaju veliki skupovi ali ocenjuje da ja epidemija na Kosovu imala prirodan tok pa zato smatra da će prirodnim tokom doći i do stabilizacije epidemiološke situacije.

Dodaje i da se jedino masovnom vakcinacijom može doći do kolektivnog imuniteta.

"Mere koje uvode zdravstvene i državne institucije imaju minimalan uticaj na tok pandemije, pa i sada očekujem isto. I ovaj talas će doživeti vrhunac i onda će početi da stišava situacija", navodi on.

Rigoroznije sprovođenje novih vladinih mera

Iz Policije Kosova za RSE potvrđuju da su povećane patrolne jedinice koje kontrolišu primenu novih mera u u koordinaciji sa nadležnim organima.

"Policija Kosova sprovodi konkretne zadatke na celoj teritoriji Kosova, primenjuju se kontrole mera u saobraćaju, u prevozu putnika, tržnim centrima, poslovnim prostorijama i tako dalje", navode iz kosovske policije uz napomenu da se izriču i kazne osobama koje se ne pridržavaju propisanih mera.

Samo u poslednja 24 časa Policija Kosova je izrekla 722 kazne zbog nepoštovanja anti-COVID mera. Apeluje se na sve građane, institucije i kompanije da poštuju najnovije mere koje je uvela Vlada Kosova u cilju očuvanja javnog zdravlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG