Dostupni linkovi

Kosovo usvojilo nove mere usled pogoršanja epidemiološke situacije


Priština, ilustrativna fotografija
Priština, ilustrativna fotografija

Vlada Kosova je na sednici održanoj 18. avgusta usvojila nove mere u borbi protiv pandemije korona virusa zbog povećanja novih slučajeva infekcije.

Od 20. avgusta zatvaraju se noćni klubovi, zabranjuje se održavanje svadbi, i ograničava se rad ugostiteljskih objekata na 22:30.

Ministar zdravstva Arben Vitia je napomenuo da je delta varijanta dominantna među novoinficiranim osobama, te da je na osnovu preporuka nadležnih zdravstvenih institucija i predložio nove restriktivne mere.

Oni koji na teritoriju Kosova ulaze iz rizičnih zemalja moraće imati negativan test ili potvrdu o vakcinaciji.


Kosovo u poslednje tri nedelje beleži drastičan porast novoinficiranih korona virusom. Primera radi, 26. jula je bilo 14 novoinficiranih, u prvim danima avgusta preko 200, a već 18. avgusta broj novih slučajeva se povećao na rekordnih 2.110.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 12.159.

Premijer Aljbin (Albin) Kurti pozvao na masovnu vakcinaciju građana uz napomenu da do sada nije prijavljen smrtni slučaj kod osoba koje su vakcinisane.

Imunizacija građana Kosova je počela krajem marta, a Vlada Kosova je ranije saopštila da do kraja godine planira da vakciniše oko 60 odsto stanovništva.


Do 18. avgusta, prvu dozu vakcine je primilo preko 600.000 građana Kosova, a drugu oko 215.329.

Ministarstvo zdravlja Kosova je 16. avgusta saopštilo da će u narednom periodu biti omogućena i vakcincija protiv korona virusa za građane ispod 18 godina, odnosno osobe starije od 16 godina će moći da prime vakcinu Pfizer, dok će deca u uzrastu od 12 do 15 godina primati vakcinu na osnovu zdravstvenih indikacija.

XS
SM
MD
LG