Dostupni linkovi

Drastičan pad broja inficiranih i poziv na 'oprez' na Kosovu


Vakcinacija protiv COVID-a 19, Priština (19. novembar 2021.)
Vakcinacija protiv COVID-a 19, Priština (19. novembar 2021.)

Iako su na Kosovu u poslednja 24 časa registrovana samo dva nova slučaja korona virusa, struka upozorava da postoji opasnost od širenja novog soja virusa omikron i na Kosovu, te poziva građane da budu oprezni i da, pre svega, poštuju mere u borbi protiv pandemije.

Napominju da je opreznost neophodna jer se još puno ne zna o novom soju korona virusa i procenjuju da bi kosovske nadležne institucije trebale da uvedu i dodatne mere, koje će sprečiti širenje infekcije.

Na Kosovu, za sada, nije potvrđen nijedan slučaj omikron soja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da novi omikron soj korona virusa, koji je po prvi put registrovan u Južnoj Africi, predstavlja "vrlo visok rizik" na globalnom nivou, ali da postoje brojne nepoznanice o njegovoj opasnosti i prenosivosti.

O pojavi novoj soja u ponedeljak (29. novembar) će razgovarati i ministri zdravlja G7.

U međuvremenu su zvaničnici iz Južne Afrike naveli da je 90 odsto novih slučajeva korona virusa zapravo novi soj omikron, koji brzo mutira.

Pacijenti, inficirani ovim sojem, se uglavnom žale na bolove u telu i umor.

Kakva je opasnost od pojave omikrona na Kosovu?

Infektolog Salji (Sali) Ahmeti ocenjuje da predstojeći novogodišnji praznici povećavaju rizik da se omikron proširi na Kosovo, jer na odmor dolaze ljudi iz raznih delova sveta.

Objašnjava da se za sada ne zna stepen rizika širenja ovog soja, ali ističe da institucije i građani treba da učine sve kako bi se izbeglo njeno širenje na Kosovu.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Moramo biti oprezni. Moramo da razmotrimo potencijalni rizik, koji ovaj virus može da predstavlja", napominje Ahmeti.

I Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), infektolog i direktor Kliničko bolničkog centra Kosova, navodi da postoji rizik od širenja novog soja virusa.

"Ono što smo sa videli sa prethodnim sojevima je da nijedna zemlja ne može da se spasi (od širenje virusa). Zavisi i od cirkulacije ljudi", kaže Krasnići.

Do sada je omikron registrovan u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Danskoj, Izraelu, Australiji, Hong Kongu, Češkoj i drugim zemljama.

Moguće nove mere, institucije i dalje bez uvida u srpskim sredinama

O omikronu se 27. novembra razgovaralo i na sastanku Odbora za upravljanje pandemijom korona virusa na Kosovu.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će ove nedelje razmotriti mere u borbi protiv pandemije u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Zvanično, Kosovo beleži pad novoinficiranih. U poslednjih sedam dana je ukupno registrovano 80 slučajeva, a na osnovu preseka od 29. novembra, aktivan broj slučajeva je 322.

Međutim, kosovske institucije nemaju uvid u epidemiološku situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, u kojima je aktivno više od 500 slučajeva korona virusa. Poslednji presek iz srpskih sredina je objavljen 27. novembra.

Zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu u sistemu Srbije, a presek o broju novoinficiranih i preminulih od COVID-a 19 objavljuje privremeni opštinski organ Severna Mitrovica, koji finansira Beograd.

Istovremeno, mere koje donosi Vlada Kosova u cilju sprečavanja širenja korona virusa se sprovode na celoj teritoriji Kosova, uključujući i opštine ili mesta u kojima Srbi čine većinu.

Prema merama koje su trenutno na snazi na Kosovu, nošenje maske na otvorenom i u zatvorenim prostorijama je obavezno. Takođe, građani moraju da dostave dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa ili negativan test prilikom ulaska na Kosovo ili ukoliko žele da uđu u tržni centar, restoran ili neku javnu instituciju.

Prema navodima SZO-a, aktuelni PCR testovi za registrovanje korona virusa, takođe mogu da otkriju i prisustvo omikrona.

Inače, testovi za otkrivanje delta soja korona virusa, koji je najdominantniji na Kosovu, nisu mogli da se rade na Kosovu, već su uzorci slati na testiranje u Nemačku.

Šta se još zna o omikronu?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da preliminarni dokazi sugerišu da ovaj novi soj COVID-a 19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

SZO ga je označila kao soj koji izaziva zabrinutost i dala mu ime 'omikron' - po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima korona virusa.

Pojedini stručnjaci navode da je novi soj potencijalno opasan zbog velikog broja mutacija koje bi mogle da pomognu virusu da zaobiđe zaštitu koju daje vakcina, ali i da poveća sposobnost širenja virusa.

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji "neobična konstelacija mutacija" i da se "veoma razlikuje" od drugih sojeva koji su kružili do sada.

Kosovski infektolog Salji Ahmeti navodi da će korona virus mutirati sve dok cirkuliše.

Ali, dodaje Ahmeti, sada se postavlja pitanje da li će mutacije biti otporne na prirodni ljudski imunitet ili na imunitet koji se u organizmu stvara primanjem vakcine protiv COVID-a 19.

"Istražuje se njegov odnos prema prirodnom i postvakcinalnom imunitetu. Istraživanje o postojanosti ovog virusa u izveštaju postvakcinalnog imuniteta je već počelo", kaže Ahmeti.

Na Kosovu je do sada obe doze vakcine primilo više od 760.000 građana Kosova, odnosno više od 40 odsto stanovništva. U ovom trenutku, vakcinu protiv korona virusa mogu da prime osobe starije od 12 godina.

Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG