Dostupni linkovi

U srpskim sredinama na Kosovu počela online nastava


Obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu, koje funkcionišu po srpskom sistemu, počele su 1. septembra sa online nastavom u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete Srbije.

Ljubiša Karadžić, direktor osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, opština Gračanica kod Prištine, navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je povratak đaka u školske klupe odložen do daljnjeg zbog epidemiološke situacije a na osnovu preporuke Školske uprave iz Severne Mitrovica, koja radi po sistemu Republike Srbije.

“Učenici će imati obavezu da se vrate u školu kada se stiša situacija oko epidemije i kada dobijemo novu preporuku Ministarstva (Vlade Srbije), mi ćemo samo sa njima dogovarati fizičko prisustvo đaka u školama”, kaže Karadžić.

Inače, kosovsko Ministarstvo obrazovanja je odložilo početak školske godine do 14. septembra kako bi se obrazovne institucije što bolje pripremile za povratak đaka u škole.

Prema odluci kosovskih vlasti, nastava u školama odgođena je od 14. septembra (na fotografiji jedna od škola u Prištini)
Prema odluci kosovskih vlasti, nastava u školama odgođena je od 14. septembra (na fotografiji jedna od škola u Prištini)

Iz Unije sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije upozorili su da ukoliko se škole do tada ne pripreme i uzmu u obzir sve preporuke nadležnih organa, kada je u pitanju održavanje distance, obezbeđivanje dezinfekcionih sredstava i dr., moguće je ponovno odlaganje.

Bez konsultacija sa kosovskim ministarstvom

Obrazovne institucije koje funkcionišu po srpskom sistemu na Kosovu, u prethodnom periodu su, usled epidemije korona virusa, bile u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Međutim, Kardžić tvrdi da nisu u obavezi da se konsultuju sa kosovskim Ministarstvom obrazovanja i nauke već da rade isključivo u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete Vlade Srbije.

Načelnica Školske uprave za Kosovo Vlade Srbije Jasmina Dedić je 28. avgusta potvrdila za RSE da će nastava u srpskim sredinama na Kosovu svakako početi 1. septembra.

Epidemiološka situacija stabilna

Sa druge strane, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše u srpskom sistemu, Aleksandar Antonijević navodi u izjavi za RSE da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu stabilna.

“Imamo drastično smanjen broj novoobolelih. Zadnjih 10 do 15 dana ta brojka se kreće od dva do pet slučajeva dnevno. Situacija je stabilna i pod kontrolom”, rekao je Antonijević.

On kaže da je odlaganjem povratka đaka u školske klupe odložen i strah od povećanja broja novoobolelih od COVID 19.

Međutim, ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević je 31. avgusta izjavio za beogradsku TV Pink da će povratak đaka u škole biti odložen jer kosovske vlasti nisu kooperativne.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici Aleksandar Antonijevićkaže da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu stabilna (na fotografiji detalj iz Severne Mitrovice)
Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici Aleksandar Antonijevićkaže da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu stabilna (na fotografiji detalj iz Severne Mitrovice)

Dvojne odluke

Zamenik ministra obrazovanja i nauke (MON) Džavit Redžaj je u pisanoj izjavi za RSE naveo da obrazovne institucije u srpskim sredinama krše odluku MON-a kada je u pitanju školski kalendar. Međutim, dodaje da je odluka o online nastavi dobra jer su na taj način zaštićeni učenici, nastavnici i roditelji.

“Ovakve dvojne odluke ne pomažu u ovoj situaciji jer pandemija postoji i prenosi se među građanima na Kosovu. Moramo svi biti mnogo pažljiviji u ovoj situaciji”, navodi Redžaj.

Nakon pojave prvih slučajeva korona virusa, Vlada Kosova je uvela rigorozne mere u cilju sprečavanja širenja epidemije pa su tako 12. marta zatvorene i sve obrazovne institucije. Međutim, pojedine škole u nastavi na srpskom jeziku su odbijale da sprovode ovu odluku uz obrazloženje da oni poštuju odluke Vlade Srbije.

Istog dana, direktor za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić je saopštio da će nastava u školama u srpskim sredinama na Kosovu biti obustavljena od 16. marta.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, do 31. avgusta na Kosovu je od posledica COVID-19 preminulo 525 lica. Od početka epidemije je registrovano 13.454 slučajeva korona virusa a trenutno 3.334 aktivnih slučajeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG