Dostupni linkovi

Ko stoji iza organizacije 'Oko naroda'?


Mesto napada na Azema Vlasija u Prištini, arhivska fotografija

Na Kosovu se mesecima vodi sudski proces protiv pripadnika kriminalne organizacije “Syri i Popullit“, u prevodu „Oko naroda“, protiv kojih je marta prošle godine podignuta optužnica zbog pripreme terorističkih i krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, odmazde, napada te neovlaštenog posedovanja oružja.

Ova organizacija je preuzela odgovornost i za pokušaj ubistva kosovskog advokata, Azema Vlasija, 13. marta 2017., što je potvrđeno i u optužnici.

Na osnovu zvaničnih informacija, ova organizacija poseduje listu s imenima osoba koje su meta likvidacije, a među njima su i pojedini lideri Kosova, predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Kosovsku pažnju posebno je privuklo prošlonedeljno svedočenje Tačija i Veseljija koji su izjavili da iza ove organizacije stoji pokret Samoopredeljenje.

Kako stoji u optužnici, maja 2015. optuženi Murat Jašari, Avni Lumnica, Ragip Salova, Sadri Ramabaja, Redžep Toplana, Bajruš Konjuša, Sabit Beriša, Haljim Haljimi, Behdžet Ljuža i Lirije Luža, su kao pripadnici kriminalne organizacije „Oko naroda“ u jednoj evropskoj državi odlučili da u martu 2017. otpočnu protivzakonske akcije u cilju ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovne političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture Republike Kosova.

To su planirali da postignu „napadima i ubistvima visokih državnih zvaničnika, počevši od onih iz osamdesetih i devedesetih godina, smatrajući ih izdajnicima države, kao i funkcionere koji su bili na vlast od 1999. do 2016.“

Među njima, navodi se u optužnici, su i predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, bivši premijer Isa Mustafa, bivši ministar pravde Hajredin Kući, potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti, zamenik premijera Fatmir Ljimaj te i ostali komadanti rata Oslobodilačke vojske Kosova „koji su izdali zemlju“, predsednici sudova u Prištini u posleratnom periodu, direktor Carine, Poreske uprave, verski lideri, analitičari i publicisti.

Prvi na listi bio je Azem Vlasi
Prvi na listi bio je Azem Vlasi

Prvi na „listi izdajnika“ bio je Azem Vlasi, bivši funkcioner, kojeg je 13. marta 2017. pokušao da ubije Murat Jašari.

U optužnici stoji da je Jašari bio mentalno nesposoban da razume i kontroliše svoje delovanje, a zbog bolesti šizoafektivnog poremećaja.

Predsednik Tači je tokom svedočenja prošle nedelje govorio o listi pitanja koje mu je pre nekoliko godina navodno uputio Murat Jašari, navodeći da na njih nije odgovorio jer je saznao da ta pitanja nije pisao Jašari, jer on ne zna da piše, već da iza te organizacije stoje pripadnici pokreta Samoopredeljenje, kao što su Aljbin Kurti, Gljauk Konjufca i Sadri Ramabaja (jedan od optuženih).

Veselji je kazao da je ova organizacija „oružano krilo“ pokreta Samoopredeljenje. Inače, jedan od optuženih, Sadri Ramabaja, bio je odbornik pokreta u Skupštini opštine Prištine. Veselji je za njega rekao da stoji iza pisama koje je navodno pisao Murat Jašari.

Odmah nakon toga na Fejsbuku se oglasio Aljbin Kurti, navodeći da Tači „izmišlja“, i da je „u panici zbog trgovine sa Srbijom“.

U optužnici se navodi da se Sadri Ramabaja, koji se nalazi u pritvoru, dan pre napada na Vlasija sastao sa Jašarijem u jednom restoranu na periferiji Prištine, zajedno sa optuženim Avnijom Lumincom, i da mu je Ramabaja predložio da se grupa ne širi na više od 10 osoba.

Inače, ova organizacija je imala i svoj fond pod nazivom „Sloboda domovine“, a u samoj organizaciji postojala je i hijerarhija sa kodiranim imenima, gde je svako imao svoje izdvojene obaveze.

U obrazloženju optužnice takođe stoji da je organizacija delovala u evropskim državama, kao što su Švajcarska, Austrija i Nemačka, ali i na Kosovu, i da se sumnja da su pripadnici organizacije bivši pripadnici LPK-a (Narodni pokret Kosova – Levizja popullore e Kosoves).

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio 13.07.2017. da je o ovoj organizaciji čuo nakon napada na Azema Vlasija, a njegov komentar na to što ga organizacija smatra izdajnikom bio je da je „takvo etiketiranje politički motivisano radi moralnog opravdanja i terorističkog delovanja protiv mene, ostalih političkih ličnosti, a na štetu interesa države“.

Hašim Tači i Kadri Veselji
Hašim Tači i Kadri Veselji

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je takođe kazao da je za organizaciju „Oko naroda“ čuo nakon napada na Vlasija, a da optuženog za taj napad, Murata Jašarija, poznaje kao brata heroja komadanta Kumnove.

Specijalno tužilaštvo je donelo odluku o obustavi istrage protiv još četiri osobe koji su bili nedostižni tužilaštvu, a za neke nije bilo dovoljno dokaza. U celom slučaju dve su oštećene strane, a ukupno je 61 svedok. Od njih desetoro optuženih, četvorica se nalazi u pritvoru, jedna osoba je u kućnom pritvoru, a jednom je izrečena mera javljanja u policiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG