Dostupni linkovi

Zapovjednik KFOR-a ozlijeđenim vojnicima: Spriječili ste brojne civilne žrtve


Sukob vojnika KFOR-a i prosvjednika u Zvečanu, 29. svibnja 2023.
Sukob vojnika KFOR-a i prosvjednika u Zvečanu, 29. svibnja 2023.

Zapovjednik Misije NATO-a na Kosovu (KFOR), general bojnik Angelo Michele Ristuccia posjetio je 1. lipnja ozlijeđene talijanske vojnike u kampu Villagio Italia u Peći, gdje im je čestitao na obavljenom poslu tijekom sukoba 29. svibnja na sjeveru Kosova.

"Budite ponosni na ono što ste učinili, postupili ste u potpunosti u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. intervenirajući između dvije suprotstavljene strane i spriječili sukob koji bi sigurno doveo do velikog broja civilnih žrtava", rekao je Ristuccia ozlijeđenim vojnicima, priopćio je KFOR.

Ozlijeđeni talijanski vojnici idućih će se dana vratiti u Italiju na oporavak, priopćio je talijanski ministar obrane, Guido Crosetto.

U međuvremenu, dan ranije, Ristuccia je s admiralom Stuartom B. Munschom, zapovjednikom Zapovjedništva združenih savezničkih snaga u Napulju, također posjetio ozlijeđene mađarske vojnike.

KFOR je 29. svibnja intervenirao protiv srpskih prosvjednika u Zvečanu, nakon što su se isprva oglušili na pozive da se raziđu.

Prosvjednici su se sukobili s vojnicima KFOR-a, a osim 30 ozlijeđenih vojnika, ozlijeđeni su i deseci prosvjednika.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Tijekom posjeta KFOR-u, admiral Munsch se susreo s ozlijeđenim talijanskim i mađarskim vojnicima i "pohvalio ih za njihovu profesionalnost, hrabrost i samokontrolu u suočavanju s nasiljem".

KFOR je priopćio da je intervenirao u Zvečanu "kako bi izbjegao sukobe između strana i smanjio rizik od eskalacije" te da su mirovne snage "spriječile prijetnje životima kosovskih Srba i kosovskih Albanaca".

Napetosti na sjeveru Kosova porasle su od 26. svibnja. Tog su dana novi gradonačelnici općina na sjeveru zemlje - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, svi Albanci, ušli u zgrade općina pod pratnjom Policije Kosova.

XS
SM
MD
LG