Dostupni linkovi

Kako smo došli do priče o otkazu zbog neglasanja za Adrijanu Hodžić?


Bojan Marković je novinarki RSE-a putem Vibera poslao popunjen glasački listić, na kojem je bila zaokružena politička opcija Adrijane Hodžić, a za koji tvrdi da mu je dao gradonačelnik ukazujući mu kako da glasa.
Bojan Marković je novinarki RSE-a putem Vibera poslao popunjen glasački listić, na kojem je bila zaokružena politička opcija Adrijane Hodžić, a za koji tvrdi da mu je dao gradonačelnik ukazujući mu kako da glasa.

Akteri priče u kojoj je radnik Bojan Marković za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio: "Dobio sam otkaz jer nisam glasao za Adrijanu Hodžić”, žele menjati i demantovati izjave koje su dali, a koje RSE ima snimljene i dokumentovane.

Bojan Marković bio je radnik u firmi za obezbeđenje “Scorpion” koja pruža usluge Skupštini opštine Ranilug, opština sa većinskim srpskim stanovništvom, na 60 kilometara od Prištine. Na čelu opštine je Vladica Aritonović iz Srpske liste.

Marković je u razgovoru za RSE, objavljenom 11. marta u tekstu pod naslovom “Marković: Dobio sam otkaz jer nisam glasao za Adrijanu Hodžić” rekao da je nakon izbora na Kosovu 14. februara izgubio posao zato što nije pristao da glasa za Adrijanu Hodžić, Bošnjakinju iz Mitrovice.

Politički protivnici Adrijane Hodžić, optužuju je da je dobila poslaničko mesto zahvaljujući glasovima iz srpske zajednice na koju je Srpska lista, koja je osvojila svih 10 poslaničkih mesta, vršila uticaj, a kako bi stavila pod kontrolu neke od nevećinskih zajednica na Kosovu.

Bojan Marković tvrdi da je gradonačelnik Vladica Aritonović zatražio od njega da glasa za Adrijanu Hodžić.

Autorka teksta, Sandra Cvetković, je o tome razgovarala sa Bojanom Markovićem 10. marta u selu Ropotovo, opština Ranilug, a potom i putem telefona 11. marta.

Tekst je objavljen nakon što je RSE dobio izjave svih uključenih strana u priči - gradonačelnika Opštine Vladica Aritonović, koji odbacuje Markovićeve tvrdnje, Adrijane Hodžić koja navodi da je ovo slučaj za policijsku istragu, vlasnika firme “Scorpion“ Dževata Emerlahua (Xhevat Emërllahu) koji je hvalio Bojana Markovića kao radnika, ali naveo da mu je ugovor ukinut na zahtev opštine zbog smanjenja broja radnika.

Međutim, odmah posle objave, krenuli su i pozivi.

Šef firme “Scorpion“, Emerlahu, tražio je da demantuje svoju izjavu. A potom je autorku zvao i sam Bojan Marković, i slao poruke sa zahtevom da i on demantuje svoju izjavu.

Onda je usledio i demant u kojem Marković kaže da „oštro demantuje navode“ iz intervjua za RSE, i da su njegove reči „izvučene iz konteksta i zloupotrebljene u političke svrhe”. On je dodao da je sa novinarkom RSE-a razgovarao na ulici o “problemu koji je zadesio” njega i njegovu porodicu a potom dodaje da “stvari koje su navedene u intervjuu nisu mi poznate, niti sam bio svedok istih i tvrdim da su izvučene iz konteksta”.

Marković navodi da kao radnik obezbeđenja firme Scorpion nije imao „ni zvaničnih, ni nezvaničnih sastanaka sa gradonačelnikom“ i da je „listić koji je pokazao novinarki našao na ulici“ i koristio ga kako bi se „šalio sa prijateljima i drugarima koji su simpatizeri Adrijane Hodžić“.

Dodao je da je “kao radnik obezbeđenja bio na radnom mestu kada je gospođa Hodžić kao ministarka posećivala opštinu Ranilug i realizovala projekte u našoj opštini. Zbog toga i nezadovoljstva radom gradonačelnika, mogu da razumem da je stekla simpatije i glasače u našoj opštini”.

Marković je novinarki RSE-a putem Vibera poslao popunjen glasački listić, na kojem je bila zaokružena politička opcija Adrijane Hodžić, a za koji tvrdi da mu je dao gradonačelnik ukazujući mu kako da glasa.

RSE poseduje i audio snimke razgovora sa Markovićem.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

RSE je pokušao ponovo da razgovara sa Markovićem 12. marta o tome šta se desilo u međuvremenu, ali se on više nije javljao ni na telefon, niti je odgovarao na poruke.

Markovićev šef iz firme za obezbeđenje “Scorpioni” Dževat Emerlahu, je u izjavi za RSE 11. marta, na dan objave teksta izjavio da je Marković bio „jako dobar radnik, poslušan, sa dobrim ponašanjem i poštovao je nas”, ali da mu je ugovor prekinut zbog zahteva opštine da se smanji broj radnika.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Prevod razgovora:

„U trenutku kada Skupština opština traži da smanjimo broj radnika, preko kancelarije za nabavku, mi smo u obavezi da to odmah uradimo, jer onda nećemo biti plaćeni. Ako na primer imamo njih petoro koji rade, i on kaže da se jedan otpusti, u obavezi smo da smanjimo broj jer onda neće plaćati račune“, navodi Emerlahu.

Zašto je baš Bojan Marković dobio otkaz i da li je to bilo na predlog Opštine, Emerlahu nije mogao da pruži pravi odgovor.

„Postavili ste mi teško pitanje“, naveo je on.

Nakon objave teksta, Emerlahu je tražio da promeni izjavu.

U razgovoru za RSE 12. marta, Emerlahu je izjavio:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Prevod razgovora:

“Kada sam govorio o slučaju Bojana Markovića, meni su posle šef osiguranja i momci iz patrole rekli da je imao slab performans u radu. Ja sam njega poznavao kao čoveka i poštovao sam ga, ali šefovi patrole su rekli da u većini slučajeva nije bio na poslu i zato smo odlučili da mu damo otkaz“.

„Što se tiče umanjenja broja radnika, to je istina da je Skupština tražila smanjenje radnika“.

RSE: Kada smo vas pitali zašto baš Bojan Marković, rekli ste „Sad ste mi postavili teško pitanje“.

Emerlahu: Ja zaista nisam bio u toku, jer nam je i advokat sa COVIDom, leči se, i nisam imao detaljne informacije.

Emerlahu je međutim potvrdio informaciju da se sa Bojanom Markovićem sastao neposredno pre objave teksta, a pitali smo ga o tome jer je gospodin Marković taj sastanak spomenuo kao vršenje pritiska da se njemu da otkaz od strane gradonačelnika.

Emerlahu je 12. marta u razgovoru sa šefom biroa-a Amrom Zejneli Loxha potvrdio da se sastao sa Markovićem dan ranije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Prevod razgovora:

RSE: Bojan [Marković] nam je rekao da ste se sastali i da vas je u tom trenutku zvao predsednik opštine.

Emerlahu: Kako da me je pozvao gradonačelnik? Ne, ne, ja sa Bojanom mogu da se sastanem kad god...

RSE: Da li ste se sastali juče sa Bojanom [Marković]?

Emerlahu: Juče jesam, ali to je bilo nešto drugo.

RSE: Zašto ste se sastali sa Bojanom ako je Bojan bio neko ko je kasnio na posao, i kome ste dali otkaz?

Emerlahu: Trebao je gospodin jedan potpis jedne odluke da uzme, ništa više. Stari ugovor mu se završio 26. 12. 2020.

RSE: Zašto se onda šef osoblja nije sastao, nego vi kao vlasnik firme?

Emerlahu: Mi smo, mi smo, mi smo...Juče sam bio na terenu na nekoliko tačaka. Nismo hteli da dva vozila idu u opštinu Ranilug ili negde drugo.

Adrijana Hodžić je na izborima nastupila ispred bošnjačke građanske inicijative Ujedinjena Zajednica-Adrijana Hodžić. Njena politička opcija dobila je 6.422 glasa, i jedno poslaničko mesto.

Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Adrijane Hodžić

Međutim, Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova postupajući po žalbi ostalih bošnjačkih partija, nakon objave konačnih rezultata poništio joj je 4.205 listića.

Odluka je doneta uz obrazloženje da je broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, što bi u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019. značilo da je „kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu glasalo za bošnjačke predstavnike”.

Hodžićeva se na tu odluku žalila Vrhovnom sudu Kosova koji je 12. marta odbacio njenu žalbu kao neosnovanu.

To znači da se ipak poništava 4.205 glasova koje je njen politički subjekat dobio u opštinama sa srpskom većinom.

Sada je neizvesno da li će GI Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić ući u Skupštinu Kosova.

Odluka Vrhovnog suda je konačna i obavezujuća za sve strane a sada Centralna izborna komisija Kosova (CIK) mora da potvrdi konačne rezultate u skladu sa tom odlukom suda.

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku zajednicu, i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Bošnjačkoj zajednici pripadaju tri poslanička mesta, turskoj dva, pripadnicima iz romske, aškalijske i egipćanske (RAE) zajednice pripada po jedno, uz još jedno dodatno onoj zajednici iz redova RAE koja je osvojila naviše glasova, i jedno poslaničko mesto pripada goranskoj zajednici.

Iz Kosovskog instituta za pravdu, koji su pred Izbornim panelom zastupali Hodžićeve političke protivnike, su rekli da se radi o manipulaciji od oko 10 hiljada glasova koju je orkestrirala Srpska lista. Sve to u cilju kontrolisanja nesrpskih, manjinskih poslanika u Skupštini Kosova. Hodžićeva je takve tvrdnje odbacivala više puta.

Inače, predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je 15. januara da “Srpska lista neće da se bori samo za interese srpskog naroda, Srpska lista će se boriti za interese Goranaca, Bošnjaka, Roma i svih drugih ostalih dobronamernih ljudi“.

Duda Balje iz bošnjačke Socijaldemokratske unije (SDU), koja je do sada bila poslanik u Skupštini u nekoliko navrata, tada je izjavila da će u narednom periodu doći do „realizacije plana Srpske liste, da putem svog biračkog tela izvrši uticaj i stavi pod kontrolu neke od nevećinskih zajednica na Kosovu“.

RSE je takođe uputio upit Policiji Kosova i Tužilaštvu o tome da li je započeta istraga u slučaju Bojana Markovića, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG