Dostupni linkovi

Građani Kosova čekaju viznu liberalizaciju: Ne smatraju nas građanima Evrope


Pasoš Republike Kosova
Pasoš Republike Kosova

Pojedini građani Kosova počeli su da gube nadu da će moći slobodno, bez viza, putovati u države EU, i da će doći kraj čekanju u red za vize i prikupljanju brojne dokumentacije. Kosovo je jedina zemlja na Balkanu čiji se građani i dalje suočavaju sa tim.

Besa Beqiri, ekonomista, u izjavi za RSE, smatra da se građanima uskrajuće pravo putovanja po Evropi, iako se, kako kaže, oseća stanovnicom Evrope.

"Osećam se potpuno izolovanom. Procedura za dobijanje vize je duga, veliki su troškovi, i na kraju nije sigurno hoćete li dobiti vizu ili ne. Ne smatraju te stanovnikom Evrope. Zašto mi je potrebna viza ako ja već živim u Evropi?", ističe ona.

Kosovske vlasti u iščekivanju su pozitivnih preporuka od strane Evropske komisije, a u vezi ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viza. Ministarsvo evrointegracija je nedavno završilo drugi izveštaj a u vezi sa tim dokle se stiglo sa ispunjavanjem uslova koje je odredila EU.

Ariana Selmani, vlasnica jedne firme, kaže da se suočava sa mnogim poteškoćama prilikom vađenja vize, iako često službeno putuje u zemljama Evrope.

"Potrebna je fascikla puna dokumenata da bi se osigurala viza. Kada sam to rekla jednom Nemcu, nije mogao da veruje, i izgledalo mu je apsurdno da moramo da tražimo vize", kaže ona.

Na Kosovu već nekoliko nedelja traje kampanja "Vreme je za kraj izolacije Kosova", u sklopu koje se prikupljuju potpisi za peticiju kojom se EU i Vlada Kosova poziva na ubrzanje procesa liberalizacije viza za građane Kosova. Iza ovoga stoji organizacika Kosovske fondacije za otvoreno društvo, kao i niz lokalnih organizacija širom Kosova.

U peticiji stoji da vizni režim negativno utiče na kretanja u društvu, te da je ograničenje slobode kretanja paradoks vremena, naročito danas, kada je globalizacija uključena u svaki segment života. Ambasade na Kosovu su posebno zaoštrile kriterijume od prošle godine kada je jedan veliki broj Kosovara ilegalno, preko Srbije, emigrirao u zemlje EU.

Violeta Isljami sa ekonomskog fakulteta u Prištini nada se da će peticija imati rezultata.

"Polazeći od činjenice da smo takoreći poslednja zemlja bez liberalizacije, nadam se da je vreme da se to desi i da će ova peticija imati svoj uticaj kako bi se uzeli u obzir zahtvi građana", kaže ona.

Nastavnik Ismaj Kastrati objašnjava kako se oseća kao izolovani građanin.

"Mislim da Evropa ne želi da nas liberalizira, iako smatram da smo ispunili standarde, pa čak i pre nezavisnosti. Ali sada, mi građani ispaštamo zbog korupcije i kriminala", ističe on.

XS
SM
MD
LG