Dostupni linkovi

EU i Srbija: Kosovo je činjenica o kojoj se ne može pregovarati


Štefan File i Ivica Dačić, Beograd, 11. oktobar 2012.
Štefan File i Ivica Dačić, Beograd, 11. oktobar 2012.
Iako je evropski komesar za proširenje Štefan File pokušao da amortizuje burne reakcije srpskog premijera Ivice Dačića i drugih zvaničnika na neobično direktno formulisan stav Evropske komisije da Srbija treba da poštuje teritorijalni integritet Kosova, sva je prilika da je Brisel tim zahtevom Beogradu ipak stavio do znanja da dalje ovako ne ide.

Visoki zvaničnik Evropske komisije to je i ponovio tokom razgovora sa poslanicima u Skupštini Srbije, jasno stavljajući do znanja da Evropska komisija neće odustati od tog svog stava.

Pre toga je File Dačića uspeo bar privremeno da uteši rekavši mu da, uprkos tako formulisanom stavu Komisije, nema nikakvih novih uslova ni pravila za pristupanje Srbije EU.

Podsetimo, ta Fileova eksplikacija usledila je samo dan nakon što je premijer Srbije rekao da ga je uznemirila formulacija “teritorijalni integritet Kosova” koja se nalazi u dokumentu EU “Strategija proširenja i glavni izazovi 2012-2013”.

File je objasnio da se to pre svega odnosi na ideju o podeli Kosova kojoj se Evropska komisija protivi:

“Formulacija "teritorijalni integritet" ne prejudicira status Kosova i ne dovodi u pitanje neutralnost EK, već ukazuje na naš stav protivljenja podeli Kosova. Dakle, već sam rekao i još jednom kažem, da ništa navedeno u Izveštaju ne može da promeni stav Evropske komisije, a njen stav je da je statusno neutralna u pogledu Kosova”, rekao je komesar za proširenje EU.

Ivica Dačić, vidno umiren Fileovim rečima da novih uslova nema i da će Evropska komisija biti statusno neutralna, objasnio je svom visokom evropskom gostu da je za Srbiju, bilo važno da sazna da li je za dobijanje datuma otpočinja pregovora ili za članstvo u EU, potrebno da na neki način prizna nezavisnost Kosova.

“To je bilo suštinsko pitanje, dakle, da nema novih uslova, da su uslovi isti kao što su bili u decembru prošle godine, da je reč o uslovima koje je postavio Evropski savet, u kojima jasno stoji da je potrebno vidljivo i održivo unapređenje odnosa između Beograda i Prištine – i to za nas apsolutno nije sporno. Za nas je bila sporna rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova, imajući u vidu da to može da vodi ka zaključku da su se pojavili neki novi uslovi. Za nas je tako nešto neprihvatljivo. Ukoliko bi se to postavilo kao uslov od strane Evropske komisije ili Evropskog saveta, to niko u Srbiji ne bi mogao da prihvati”, ponovio je Dačić.

Jasnije poruke Brisela

Dosadašnji izveštaji Evropske komisije bili su pisani pažljivo kalibriranom diplomatskom glosom, ali pošto ona nije uspela da primaocu prenese značenje, prešlo se na jasnije sročene poruke.

Florian Biber iz Cetra za studije jugoistočne Evrope univerziteta u Gracu za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je mnogo jasniji jezik u izveštaju Evropske komisije zapravo poruka Beogradu da se o statusu Kosova više ne može razgovarati.

“Meni se čini da je Evropske unija time otvorila proces traženja nekog drugog puta, nekog nedvosmislenijeg načina da od Srbije zatraži više. To “više” ne znači da Srbija treba da prizna Kosovo, ali ono, rekao bih, znači da Srbija ne može i nadalje da emituje takve poruke i povlači takve korake kojima sugeriše da se još može dogovarati o tome da li će biti Kosova ili ne, da nije moguće voditi dijalog o statusu Kosova. Dakle, to se može prevesti kao poruka Brisela Beogradu da je Kosovo činjenica”, kaže Biber.

Da li će srpske vlasti tu poruku Evropske unije nastojati da razumeju - pitamo Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava:

“Srbija tu nema šta da očekuje. Zato i Dačić i predsednik Nikolić treba što pre da se u odnosu na kosovsko pitanje postave na adekvatan način jer to je ono što se sada od Srbije očekuje kako bi dobila datum za pregovaranje. Oni šetaju iz jedne krajnosti u drugu, međutim Nikolić je u skorašnjem intervjuu za lokalnu televiziju rekao da će, bez obzira što to ne prihvata, Srbija sprovesti sporazume sa Kosovm koje je prethodna vlada posigla i to bi trebalo da bude i nekakav znak u dobrom pravcu. Međutim, naravno, tu postoje i druge snage, poput Demokratske stranke Srbije i nekih drugih centara, koje još uvek drže Kosovo kao jedno pitanje koje zapravo opstruira kretanje Srbije ka Evropskoj uniji – što i jeste njihov cilj”, ocenjuje naša sagovornica.

Upitana može li se realno dogoditi da srpski premijer Ivica Dačić uskoro sedne za pregovarački sto sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Sonja Biserko nudi za mnoge neočekivan odgovor:

“Pa, od njega najviše očekujem. Zato što on, ipak, razume politiku, čini mi se, i bilo bi krajnje vreme da se, kao političar koji ima neku ambiciju i za budućnost, odredi prema toj budućnosti na mnogo precizniji način. Uostalom, građani Srbije znaju da je Kosovo izgubljeno, pa to, dakle, nije tema za dobijanje izbora ili skupljanje nekakvih političkih poena. U ovom momentu građani Srbije očekuju mnogo više, ali ne u pogledu kosovskih, nego u pogledu egzistencijalnih tema koje ih tište. Prema tome, onaj ko napravi taj iskorak jeste političar koji će moći da računa na neku budućnost”, smatra Sonja Biserko.
XS
SM
MD
LG