Dostupni linkovi

Kosovo na vanrednim izborima 8. juna


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da će se vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održati 8.juna.

Zvaničnici Centralne izborne komisije (CIK) rekli su da će poduzeti potrebne mere kako bi izbori bili slobodni.

Jahjaga je u četvrtak rekla da je odlukom Skupštine Kosova o raspuštanju, zemlja ušla u važan izborni proces koji će odlučiti demokratsku budućnost.

Vanredni parlamentarni izbori trebaju dokazati našu spremnost kako bi se osigurao slobodan glas građana Kosova.Izbore treba pratiti izbliza kako bi se garantovao pravilan proces. U narednim danima, zatražiću i od EU da pošalje posmatračku misiju koja bi izbliza pratila razvoj izbornog procesa”, kazala je Jahjaga.

Predsjednica Kosova je pozvala sve političke aktere na fer kampanju. Pozvala je i građane, bez razlike, da masovno učestvuju na ovim izborima kako bi se osigurao pravedan proces, jer ovi izbori označavaju važan test razvoja unutrašnje demokratije.

“Mi smo i na prošlim lokalnim izborima dokazali političku zrelost u ogranizovanju slobodnih izbora na celoj teritoriji Republike Kosova. Sastaću se sa odgovornim mehanizmima kako bi se zaštitio glas i osiguralo da vanredni izbori ispune naša očekivanja”, kazala je Jahjaga.

Odmah nakon raspisivanja vanrednih izbora, zvaničnici CIK-a saopštili su da će poduzeti potrebne mere kako bi izbori bili slobodni. Predsednica komisije, Valjdete Daka, naglasila je da očekuje doprinos političkih aktera u tom pravcu.

“CIK će sarađivati sa svim relevantnim institucijama za pripremu izbora. Od političkih subjekata očekujemo da poštuju Ustav Republike Kosova, zakone na snazi i izborna pravila”, kazala je Daka.

Predsednica CIK-a je takođe rekla da očekuje veliki broj međunarodnih i domaćih posmatrača za vreme izbora. Što se severa Kosova tiče, ponovo se očekuje pomoć OEBS-a, ali, po njenim rečima, ova misija neće igrati istu ulogu kao što je to bilo za vreme lokalnih izbora.

“Sigurno je da će OEBS igrati ulogu ali ne verujem da će ona biti ista kao na lokalnim izborima. U svakom slučaju, zbog poznatih razloga, očekujemo da OEBS na severu odigra logističku ulogu”, kazala je Daka.

Što se izborne kampanje tiče, ona je kazala da će se svi zakonski rokovi skratiti zato što do izbora ima 31 dan, te je nemoguće da kampanja traje onoliko koliko zakon nalaže, mesec dana.

Inače, ovi izbori će se održati na osnovu starog Zakona o opštim izborima, s obzirom na to da Skupština nije konačno usvojila nov zakon. To znači, da će i raseljeni sa Kosova imati pravo glasa.
XS
SM
MD
LG