Dostupni linkovi

Neuspeh u formiranju Oružanih snaga doveo do raspuštanja Skupštine Kosova


Premijer Hašim Tači na prethodnoj skupštinskoj sednici, april 2014.
Premijer Hašim Tači na prethodnoj skupštinskoj sednici, april 2014.
Kosovski lideri su se složili da se počne sa procedurom raspuštanja Skupštine Kosova i održavanja prevremenih parlamentarnih izbora. Do ovoga je došlo nakon neuspeha da Skupština formira Oružane snage Kosova, a za šta su poslanici trebali da glasaju u utorak.

Takve ustavne amandmane bojkotovali su poslanici srpske zajednice zato što se nije razmotrio zahtjev o produžetku rezervisanih mjesta za još dva mandata.

Osnivanje Oslobodilačke vojske Kosova zahtjeva dvotrećinsku većinu u Skupštini, ali i među poslanicima manjinske zajednice.

Jahjaga je nakon sastanka rekla da nakon što se Skupština raspusti, odmah će se pokrenuti procedura za određivanje datuma izbora.

"Ispoštovaću odluku Skupštine Republike Kosova, što predstavlja i prvi korak koji me obavezuje, kao predsednicu zemlje, da otpočnem konsultacije sa političkim partijama onako kako to predviđa Ustav zemlje", kazala je Jahjaga.

Premijer Hashim Thaci prethdno je izjavio da izbora neće biti bez formiranja oružanih snaga, ali u utorak je rekao da jedna skupština koja nije sposobna da formira vojsku, ne smije da nastavi sa radom.

"Skupština koja stvori takve okolnosti pod kojima se ne može izglasati vojska, onda je besmisleno njeno dalje funkcionisanje. Predložio sam da se izbori održe 8. juna", kazao je Thaçi.

Tako nešto je podržao i lider najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa. Po njemu, institucije su nefunkcionalne i izbori su najbolje rešenje.

"Kao DSK složili smo se da se pridružimo inicijative, da se sutra održi sednica za raspuštanje Skupštine. Takođe se slažemo da se izbori održe u prvoj polovini meseca juna", kazao je Mustafa.

Jednu drugu opciju je, međutim, imao lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj. On je podržao predlog za izglasavanje nepoverenje Vladi.

"Ovaj lideršip nije uspeo da osigura glas za ovako osetljivu temu, kao što je vojska Kosova. Nisu mogli na vreme da osiguraju glas manjina za vojsku", kazao je Hardinaj.

Mimoza Kusari-Lila iz Alijanse novo Kosovo, koja je deo vladajuće koalicije, kazala je da ova partija podržava izbore u oktobru.

"Slede dalje konsultacije, sutra je još jedan sastanak lidera sa predsednicom kako bi se dobro razmotrio datum održavanja izbora", kazala je ona.

Sednica za raspuštanje Skupštine najavljena je za srijedu, a mogući datumi za održavanje izbora u 8. i 15. jun.

Potrebno je 80 glasova za raspuštanje Skupštine, a nakon toga predsednica počinje konsultacije sa političkim partijama o datumu izbora.
XS
SM
MD
LG