Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preko Putina do birača na Kosovu


Predstavnici Srpske liste i Marko Đurić razgovarali su u Beogradu nekoliko dana pre polaska u Moskvu

Zašto se šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i čelnik Srpske liste u Moskvi sastaju sa predstavnicima Putinove Jedinstvene Rusije i razgovaraju o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu? Zašto im je potrebna podrška Rusije za uspeh Srpske liste na tim izborima? Sagovornici RSE ocenjuju da u borbi za glasove u oktobru oni računaju sa činjenicom ogromne popularnosti Rusije među srpskim življem na Kosovu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić sastali su se u Moskvi sa visokom delegacijom vladajuće ruske Jedinstvene Rusije i tom prilikom razgovarali i o predstojećim opštinskim izborima na Kosovu, zakazanim za 22. oktobar.

„Partija Jedinstvena Rusija ruskog predsednika Vladimira Putina, podržala je odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu Ramuša Haradinaja“, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo posle sastanka u Moskvi.

U saopštenju se navodi i da je "Jedinstvena Rusija podržala nastojanja Srpske liste da se delujući u prištinskim institucijama izbori za prava i poboljšanje položaja srpskog naroda na Kosovu".

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, rekao je da se "Rusija sa poštovanjem odnosi prema politici Srbije o Kosovu i Metohiji", dodaje se u saoštenju Kancelarije i navodi da je Železnjak rekao i da na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu Jedinstvena Rusija pruža punu podršku Srpskoj listi.

Tajming za razgovor na predstavnicima Putinove vladajuće stranke nije baš idealan jer je toj partiji, iako je osvojila većinu mesta na lokalnim izborima, neočekivano iznenađenje priredila koalicija liberalnih opozicionih stranaka, postigavši trijumf u više izbornih jedinica usred Moskve, uključujući i onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

I pored upornih pokušaja RSE, iz Srpske liste nisu želeli da komentarišu posetu Rusiji.

Ranđel Nojić: Srpska lista je sa kandidatima sa kojima izlazi pod velikim znakom pitanja
Ranđel Nojić: Srpska lista je sa kandidatima sa kojima izlazi pod velikim znakom pitanja

Na drugoj strani, član Predsedništva Srpskog pokreta obnove na Kosovu Ranđel Nojkić, za RSE kaže da čelnik Srpske liste ide u Moskvu radi pridobijanja birača.

"Mislim da je to pre svega za unutrašnju upotrebu, s obzirom da znaju da su Srbi na Kosovu privrženi Rusiji i da na taj način dobiju malo više glasova nego što bi možda dobili jer na lokalnim izborima verovatno će doći do polarizacije jer je Srpska lista sa kandidatima sa kojima izlazi pod velikim znakom pitanja i smatram da je to, pre svega, pokušaj da sada preko Rusije i sa partijom gospodina Putina dobije veći broj glasova. Inače, nešto značajnije ne mislim da će se dogoditi", kaže Nojkić za RSE.

Uoči sastanka je čelnik Srpske liste Goran Rakić izjavio da je ta partija zahvalna na podršci koju dobija od Putinove Jedinstvene Rusije.

Dodao je da Srpska lista očekuje nedvosmislenu podršku Jedinstvene Rusije za nastavak borbe za interese srpskog naroda na Kosovu, koju je dobila i uoči proteklih junskih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Da iza traženja podrške Putinove stranke za Srpsku listu na predstojećim lokalnim izborima stoji visoki rejting Rusije među kosovskim Srbima ocenjuje i Igor Novaković, direktor istraživanja iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond).

"Ono što uvek treba imati na umu jeste da je popularnost Rusije jako velika, pre svega na severu Kosova. Treba se setiti da je pre nekoliko godina bilo aktuelno ono kolektivno apliciranje ljudi koji tamo žive za državljanstvo Ruske Federacije, a nikada ne treba smetati s uma da je ruski predsednik Vladimir Putin pre dve godine proglašen za počasnog građanina opštine Zvečan (jedna od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova). Moguće je u tom smislu da je ovo jedan marketinški potez kojim čelnici Srpske liste u stvari pokušavaju da na ovaj način osnaže svoju poziciju pred lokalne izbore na Kosovu", kaže Igor Novaković.

Upitan kakve se reakcije na moskvovske razgovore čelnika Srpske liste mogu očekivati iz zapadne međunarodne zajednice i kako to može uticati na rad kosovske vlade, Ranđel Nojkić kaže:

"Kod međunarodne zajednice mogu zapravo da dobiju samo jedan minus. A što se tiče uticaja na rad nove vlasti u Prištini, iako je Srpska lista, koja je sada jezičak na vagi, rekla da neće da ucenjuje novu vladu, rekao bih da je ovo zapravo pokušaj da daju do znanja Prištini da Srpske lista traži sada podršku i od Rusije, a to vrlo jasno govori da ova vlada, sa ovakvim načinom delovanja, neće dugo da traje i da će od ovoga najveću korist da ima opozicija u Prištini."

Obraćajući se predsednicima opštinskih odbora Srpske napredne stranke sa Kosova, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić poručio je da su ti izbori od nacionalnog značaja i da zato Srbija na njima podržava jedino Srpsku listu.

Istakao je da Srbi danas imaju najveći uticaj na Kosovu od 1999. godine i da je to na čistac isteralo mnoge lažne patriote koje su iznele salve uvreda na račun Srpske liste što je, uz podršku zvaničnog Beograda, ušla u vladu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG