Dostupni linkovi

Hiljade Srba sa Kosova zatražile rusko državljanstvo


Ruski pasoš - ilustracija
Ruski pasoš - ilustracija
Nekoliko udruženja Srba sa Kosova, podnelo je zajednički zahtev za dobijanje ruskog državljanstva, jer im, kako tvrde, “Rusija, za razliku od Srbije, može obezbediti zaštitu i slobodu”.

Zvaničnici Srbije, međutim, taj gest ne doživljavaju kao nepoverenje, dok analitičari upozoravaju da se njegova politička poruka, ne bi smela zanemariti.

“Mi smo ruskoj ambasadi u Beogradu predali 21.733 potpisa građana Kosova za dobijanje dvojnog, srpsko – ruskog državljanstva “, rekao nam je Zlatibor Đorđević, predstavnik udruženja "Stara Srbija" iz Gračanice, jednog od nekoliko čiji su članovi odlučili da zatraže državljanstvo Ruske federacije.
Đorđević: Vidimo da ova naša država nema snage da nas zaštiti. Jedini spas pokušavamo da nađemo u ruskoj državi.

U ambasadi Rusije, potvrđeno je da je zahtev primljen i potom dostavljen njihovom Ministarstvu inostranih poslova, koje ga je dalje prosledilo Državnoj dumi. Zlatibor Đorđević kaže da je razlog za tako neobičan postupak gubitak poverenja u srpske vlasti i verovanje da samo Rusija može da im pomogne.

“Vidimo da ova naša država nema snage da nas zaštiti… Da li hoće ili neće, mi to ne znamo, ali, država Srbija nema snage da nas zaštiti. Jedini spas pokušavamo da nađemo u ruskoj državi. Mi se nadamo pozitivnom rezultatu. Imamo neke signale da neće biti mnogo problema, ali ne i neka čvrsta uveravanja. Ipak, mi nastavljamo dalje ovu aktivnost i već sada imamo još nekoliko hiljada potpisa koje treba da dostavimo u narednom periodu”, kaže Đorđević.

Njihov zahtev, iznenadio je mnoge stanovnike severnog dela Mitrovice, ali oni sa kojima smo razgovarali kažu da za njega imaju razumevanja.



Milić: Paradoksalan zahtev

Dok se čeka da konačan sud o zahtevu dela Srba sa Kosova za dobijanje državljanstva Rusije daju nadležni u Moskvi, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije, smatra da je u pitanju još jedna u nizu nerealnih inicijativa.

To je kombinacija žalosnog, smešnog, bizarnog, ali i vrlo ozbiljnog... Imajući u vidu sada već ne skrivenu bliskost ruskog ambasadora sa predstavnicima Srpske napredne stranke i činjenicu koliko oni imaju uticaja na sva dešavanja na severu Kosovu, onda to postaje malo i opasno... Mislim da je to jedan marketinški, politički čin jer, jednostavno, ne vidim fizički, zakonodavni način da se to i operacionalizuje, ali ne treba podceniti njegovu ideološku i političku poruku“, kaže Milić.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

Srpski zvaničnici kažu međutim da to što Srbi sa Kosova traže rusko državljanstvo, ne doživljavaju kao pad poverenja, iako potpisnici zahteva, svoj potez obajšnjavaju upravo time.

“Nije to nepoverenje… Oni smatraju da će biti bolje zaštićeni kao državljani Rusije… Ali, to je više jedna politčka simbolika, nego što to može da postoji u realnom životu. Vi znate da smo mi doneli naš Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo, prema tome to nije pitanje za Srbiju, to je pitanje za Rusku Federaciju, da li želi da im da dvojno državljanstvo. Ja ne verujem u to, ali to je jedan političko, simbolički gest”, rekao je ministar policije i zamenik premijera Ivica Dačić.

Šta god da zvanična Moskva odluči, Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije, smatra da traženje ruskog državljanstva nije put za rešavanje problema.

„Imate zapadnu međunarodnu zajednicu koja tu još uvek stoji kao garant mira i nekog napretka, u slučaju da Srbi sa severa, kao što i Srbi ispod Ibra, prihvataju kosovske institucije... I, umesto te opcije, da se prihvate kosovske institucije i da se gleda kroz neku od modifikovanih varijanti Ahtisarijevog plana, mi dobijamo jedan ovakav paradoksalan zahtev i to za državljanstvo zemlje u kojoj Srbija nema ni svoju nacionalnu manjinu“, smatra Jelena Milić.
XS
SM
MD
LG