Dostupni linkovi

Kosovski imami protiv radikalizma u zatvorima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Imami Islamske zajednice Kosova biće angažovani na deradikalizaciji zatvorenika unutar kosovskih zatvora, ali nakon što prođu proveru Obaveštajne agencije Kosova.

Cilj je da se zatvorenici koji izdržavaju kaznu zbog terorizma deradikalizuju, odnosno da po izlasku iz zatvora ne predstavljaju pretnju i budu spremni na resocijalizaciju.

Tako nešto dogovoreno je Sporazumom o razumevanju između Ministarstva pravde i Islamske zajednice (IZ) Kosova.

U kosovskim zatvorima jedan broj Kosovara već izdržava kaznu što zbog učešća na stranim ratištima u Iraku i Siriji, što zbog pokušaja odlaska na strana ratišta.

Ministar pravde Abeljard Tahiri navodi da je Obaveštajnoj agenciji Kosova poslata lista od 20 imama koje je predložila Islamska zajednica Kosova na verifikaciju. On pojašnjava da imami neće zameniti posao psihologa i sociologa već da se ova saradnja sa IZ uspostavlja kako bi se uklonila problematična verska literatura i zamenila se literaturom IZ, kao i da bi se uspostavila komunikacija sa osobama za koje se smatra da su radikalizovane.

„Nakon procesa verifikacije, imami će doprineti radom u Korektivnim centrima. Da pojasnim za javnost, ne radi se o masovnim okupljanjima, predavanjima ili verskim ritualima. Ovo će biti samo za one osobe koje su radikalizovane i za one koje budu izrazile interes da budu deo takvih verskih rituala u korektivnim centrima, ali ne ugrožavajući bezbednost i funcionalizaciju centara“, ističe Tahiri.

U kosovskim zatvorima jedan broj Kosovara već izdržava kaznu što zbog učešća na stranim ratištima u Iraku i Siriji, što zbog pokušaja odlaska na strana ratišta
U kosovskim zatvorima jedan broj Kosovara već izdržava kaznu što zbog učešća na stranim ratištima u Iraku i Siriji, što zbog pokušaja odlaska na strana ratišta

Glavni imam Kosova Sabri Bajgora navodi da se iskustvo evropskih država koje su angažovale imame u procesu deradikalizacije pokazalo uspešnim. Veruje da sveobuhvatnim angažovanjem jedan takav program i na Kosovu može da bude uspešan po pitanju deradikalizacije. Imami IZ su poslednjih godina prošli i posebne treninge u vezi sa tim.

„Potrudili smo se da odaberemo imame za koje smatramo da uspešno mogu da obave ovu obavezu koja je za nas sveta. Potrudili smo se da budu iz opština gde se i nalaze Korektivni centri. Radi se o zaslužnim imamima koji imaju kredibilitet, koji su bili posvećeni radu u Islamskoj zajednici. Tako da se nadamo da će i njihov rad biti uspešan, bilo da se radi o predavanjima bilo da se radi o drugim programima u vezi deradikalizacije“, navodi Bajgora.

Imami trebaju da prođu verifikaciju kako bi se uklonile sve sumnje u vezi sa njima, dodao je Bajgora.

Inače, prethodno je Specijalnog tužilaštvo Kosova podiglo optužnice protiv četvorice imama zbog sumnje da su navodili mlade na terorizam.

Kosovski muftija Naim Trnava je u petak prilikom potpisivanja Sporazuma o razumevanju sa Ministarstvom pravde naglasio da islam nema ništa sa terorizmom i radikalizacijom, ali da je bilo pojedinaca koji su zloupotrebili veru iz ličnih, grupnih, klanskih ili materijalnih interesa, čemu se ova zajednica uvek suprostavljala.

Zatvori su inače do skoro posedovali problematičnu i nedovoljno poznatu islamističku literaturu koja nije odražavala tradicionalni islam vekovima praktikovan na Kosovu. Takođe, jedan broj imama je po zatvorima držao predavanja bez znanja Islamske zajednice i ta praksa je nakon saznanja o tome prekinuta.

Na desetine osoba na Kosovu izdržava kaznu zbog terorizma. Na osnovu zvaničnih podataka, 316 osoba sa Kosova je učestvovalo u stranim konfliktima u Siriji i Iraku a veruje se da se tamo još uvek nalaze oko 140 lica. Na Kosovo se vratilo njih 117.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoji poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG