Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hapšenja zbog planiranja terorističkih napada na Kosovu


Policija Kosova u akciji, ilustrativna fotografija

Policija Kosova saopštila je da je poslednjih dana nizom operacija uspela da spreči terorističke akte na Kosovu i u regionu. Od 4. novembra uhapšeno je 19 osumnjičenih osoba, od kojih su 18 državljani Kosova, a jedan je državljanin Makedonije.

Tokom policijskih akcija konfiskovan je 281 gram eksploziva vrste TATP, koji se smatra jednim od najrizičnijih eksploziva, zatim 2,5 kilograma mešane substance pomešane sa eksplozivom u kristalnom stanju, kao i različito oružje, uključujući i pomoćna tehnološka sredstva za komunikaciju.

Kako je saopšteno iz Policije, tokom poslednjih dana Direktorijat protiv terorizma u saradnji sa Kosovskom obaveštajnom službom i Specijalnim tužilaštvom Kosova uspeo je da spreči terorističke napade koji su bili planirani da se sihronizovano dese u isto vreme, ne samo na Kosovu, već i u regionu.

Uzimajući u obzir da bezbednosne institucije prate osobe koje pokazuju znake ekstremizma, došlo se do saznanja da su neki od njih u kontaktu sa osumnjičenim L.M.( Lavdrimom Muhadžerijem), od kojeg su dobijali instrukcije za pripremu i izvođenje terorističkih napada u regionu.

„Nakon praćenja i istraživanja tokom dužeg vremenskog perioda kada su se upotrebile sve specijalizovane tajne mere za istragu, skupili smo dovoljno dokaza da su određene osobe planirale izvršenje terorističkih akata u Republici Kosovo i protiv fudbalske reprezentacije Izraela i njihovih navijača koji su trebali da prisustvuju utakmici Albanija - Izrael“, navodi se u saopštenju. Utakmica je inače održana 12. novembra, i iz Skadra je premeštena u Eljbasan u Albaniji.

Grupe koje su bile uključene u to delovale su odvojeno, ali pod koordinacijom L.M. i R.H. koji se nalaze u Siriji na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDILI). Imale su jasne ciljeve ko i kada treba da se napadne.

Za 18 uhapšenih je određen pritvor od 30 dana, dok je jedan oslobođen nakon 48 sati.

U saopštenju se dodaje da je Kosovo kao deo međunarodne koalicije protiv Islamske države, sarađivao sa vlastima regiona, kao što su Albanija i Makedonija, gde je takođe bilo hapšenja osumnjičenih lica.

Rizik od širenja nasilnog ekstremizma

Fljorijan Ćehaja iz Centra za bezbednosne studije na Kosovu pohvalio je rad kosovskih bezbednosnih službi, a naročito saradnju sa zemljama u regiji koja je, kako je rekao, ranije nedostajala jer pojedine zemlje nisu htele da sarađuju sa Kosovom.

“Rizik je naravno postojao i dalje postoji. Ne radi se o nekom napadu koji smo mogli da vidimo u zemljama zapadne Evrope, ali ima tendencija za određene napade nad određenim akterima i u određene zemlje. Rizik postoji, ali nema potrebe za paniku jer su odgovorni organi budni naspram ovog fenomena“, kazao je Ćehaja.

On je dodao i da su odgovornim organima poznate osobe koje komuniciraju sa Muhadžerijem, te da sve što je potrebno jeste da se oni lociraju, prate, prisluškuju i da se na taj nači spreči svaki napor za izvršenje terorističkih akata.

„Dobra stvar je ta što je Kosovo malo, i moguće je pratiti te ljude koji sarađuju sa terorističkim grupama. Zato je, uz veliku budnost odgovornih organa, moguće sprečiti svaki pokušaj napada“, mišljenja je on.

Potrebno podizanje svesti kod javnosti o riziku nasilnog ekstremizma: Burim Ramadani
Potrebno podizanje svesti kod javnosti o riziku nasilnog ekstremizma: Burim Ramadani


Burim Ramadani, stručnjak za bezbednost, navodi da je Kosovo, kao i region, i dalje pod najvećim rizikom od širenja nasilnog ekstremizma.

On smatra da su bezbednosne institucije poduzele ispravne korake do sada, te poručuje da je borba protiv ovog fenomena i dalje potrebna, ali i saradnja sa zemljama u regiji.

„Verujem da je i dalje potrebno podizanje svesti kod javnosti o riziku nasilnog ekstremizma, ali istovremeno je potrebno i veće angažovanje kako bi se sprečilo dalje delovanje nasilnog ekstremizma, da bi se potom prešlo da deradikalizaciju i rehabilitaciju osoba koje su već radikalizovane, navodi on.

U borbama u Siriji ili Iraku učestvovalo je više od 300 osoba sa Kosova. To je nateralo Kosovo da usvoji Zakon o zabrani učešća u stranim konfliktima. Policija Kosova otvorila je niz istraga, nekoliko njih je uhapšeno, a 35 je osuđeno. Kosovske vlasti su ocenile da su postigle veliki napredak u borbi protiv terorizma i verskog radikalizma.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG